Vitamina C este un antioxidant natural, solubil in apa, ce se gaseste in mod fiziologic in tesutul cutanat, atat la nivelul dermului cat si al epidermului. Majoritatea fiintelor vii sunt capabile sa sintetizeze singure vitamina C; la om insa, enzima necesara sintetizarii acesteia este absenta, de aceea este importanta o alimentatie echilibrata (citrice, legume verzi, capsuni, papaya, broccoli) pentru a asigura aportul necesar.
Cea mai mare parte a vitaminei C se gaseste la nivelul pielii in compartimentul intracelular, fiind transportata aici de catre vasele de sange prezente in derm.
Studiile clinice au observat o scadere marcata a nivelului de vitamina C in piele odata cu inaintarea in varsta si expunerea cronica la radiatiile ultraviolete, acest nivel fiind invers proportional cu cel al stresul oxidativ, la care este supus tegumentul.
Rolul vitaminei C la nivelul pielii:
Promoveaza sinteza de colagen, fiind cofactor in stabilizarea structurii moleculelor de colagen si stimuland deopotriva productia fibroblastelor. In plus, stimuleaza diferentierea keratinocitelor (celulele majoritare ale epidermului) si formarea si mentinerea barierei cutanate. Cel din urma rol ajuta la mentinerea hidratarii optime a pielii, prin limitarea pierderilor transcutanate de apa.
Vitamina C este un puternic antioxidant, ce are capacitatea de a neutraliza si indeparta oxidantii rezultati in urma expunerii la poluare, fumat si radiatii UV.
Radiatiile UV, atat provenite de la soare, cat si de la dispozitive de bronzat – solar – induc producerea de specii reactive de oxigen (ROS), ce pot afecta atat structura si functiile celulelor, cat si matricea extracelulara de la nivelul tesutului. Expunerea cronica determina fotoimbatranire, manifestata prin pierderea elasticitatii pielii, aparitia ridurilor si hiperpigmentare.
Vitamina C are capacitatea de a limita si de a reduce aceste efecte la nivelul pielii, functionand cu precadere preventiv, atunci cand fotoimbatranirea nu este marcata.
Un alt rol important il reprezinta inhibarea melanogenezei – scade sinteza de melanina prin capacitatea sa de a interfera cu actiunea tirozinazei, fiind astfel de real ajutor in cazul hiperpigmentarilor pielii si al melasmei.
Astfel, vitamina C este o componenta esentiala a unui tegument sanatos, fiind un important antioxidant si un factor cheie in sinteza de colagen. Expunerea cronica la radiatiile UV si poluare scade nivelul de vitamina C din tegument, fiind necesara suplimentarea aportului, atat printr-o alimentatie corecta, a suplimentelor atunci cand exista o carenta marcanta cat si, foarte important, prin aplicarea topica a produselor ce o contin intr-o forma stabila.