Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Totul despre una dintre cele mai populare terapii de rejuvenare – terapia Vampir (P.R.P.)

Totul despre una dintre cele mai populare terapii de rejuvenare – terapia Vampir (P.R.P.)

de Amalia

Căutarea metodelor de întinerire este o preocupare continuă a medicilor și cercetătorilor din întreaga lume. De aceea astăzi doresc să vă vorbesc despre una dintre cele mai eficiente terapii ale momentului, o terapie care se află chiar “sub nasul nostru”. Mai precis, în propriul nostru sânge, motiv pentru care metoda a devenit cunoscută la nivel internațional drept “Terapia Vampir”.

Folosită de către vedetele de la Hollywood pentru a da anii înapoi, tratamentul există de câțiva ani și în România.

El este extrem de util, deoarece activează celulele stem, stimulează fibroblaștii cu producerea de colagen și elastină, stimulează angiogeneza și accelerează procesul de regenerare tisulară.

Astfel, recomandările sale sunt reîntinerirea facială, estomparea ridurilor cutanate, scăderea laxității cutanate, tratamentul porilor dilatați și a cicatricilor postacnee sau a vergeturilor.

Terapia Vampir (P.R.P.) reprezintă o procedură medicală de reîntinerire cutanată (a pielii) prin refacerea structurii ei.

PRP (Platelet Rich Plasma) sau terapia cu Plasmă Proprie îmbogățită cu Trombocite, numită și Terapia Vampir, este un tratament injectabil ce are la bază sângele pacientului. Trombocitele au rol vital în procesul de reparare tisulară și de creștere a celulelor noi formate. Astfel, PRP-ul stimulează secreția de colagen, regenerează țesutul cutanat, ajutând la rejuvenarea celulelor. De asemenea, sunt eliberați hormoni de creștere în țesut, ce amplifică procesul de vindecare și regenerare. Liniile și ridurile fine sunt atenuate, pielea capătă un aspect mai ferm, mai uniform.

Metoda constă în recoltarea sângelui (venos) de la pacient și procesarea acestuia cu ajutorul unei centrifugi de laborator.

Astfel, celulele roșii (eritrocite) sunt separate de plasmă și, practic, se obține o plasmă autologă bogată în trombocite.

Aceste trombocite sunt celule care conțin factori de creștere și reparare tisulară, care se eliberează în mod normal de organism pentru a vindeca țesutul lezat.

Prin metoda descrisă mai sus, noi realizăm un concentrat în mod “artificial” folosind o eprubetă specială, care conține un strat separator de gel, ce permite ca doar plasma cu trombocite să rămână disponibilă pentru a fi extrasă cu seringa.

Factorii de creștere reprezintă rezervorul fiziologic al organismului ce stă la baza proceselor reparatorii ale țesuturilor.

Plasma astfel obținută este reinjectată în zonele selectate, sub forma unor microbolusuri, intraepidermice/intradermice, la aproximativ 1 cm distanță, cu acoperire integrală a zonei de lucru.

Terapia Vampir (PRP) este una simplă, sigură, nu există riscul de reacții alergice sau de infectare virală/bacteriană, deoarece folosește sângele propriu al pacientului. Durerea este minimă, se realizează după anestezie locală prealabilă și sunt necesare un număr de ședințe seriate, stabilite în cadrul consultației preterapie. Efectul maxim se obține în 2-3 luni și se menține 1-2 ani.

Este o tehnică încă în expansiune, căutându-se noi indicații terapeutice prin explorarea acestui material biologic propriu, de o mare valoare în recuperarea și refacerea tisulară.

Intrebări frecvente

Cum se administrează PRP-ul?

La baza terapiei cu plasmă proprie îmbogățită stă sângele pacientului, astfel, acesta este recoltat înaintea procedurii cu o seringă, în condiții de maximă siguranță. Sângele astfel recoltat se introduce într-o centrifugă ce va separa componentele sale. Plasma rezultată, îmbogățită cu trombocite, va fi apoi reinjectată, fie prin mezoterapie, fie prin microneedling, în pielea pacientului.

Cât durează o sedință?

În medie, o ședință de tratament durează între una și două ore, în funcție de tipul de administrare al PRP-ului (mezoterapie sau microneedling). În aceste timp sunt incluse atât cele 30 de minute necesare recoltării și centrifugării PRP-ului, cât și timpul în care se aplică anestezia topică sub formă de cremă.

Este o procedură dureroasă?

Procedura PRP se realizează după anestezia în prealabil cu un anestezic local, sub formă de cremă. Cu toate acestea, uneori poate exista o senzație de ușor disconfort, descris ca ușoară căldură/arsură locală de intensitate mică, ce durează câteva minute după injectarea plasmei.

În general, pacienții observă un aspect îmbunătățit al pielii în ceea ce privește fermitatea și uniformitatea acesteia, din prima sau a doua săptămână după tratament. Rezultatele continuă să apară pe parcursul următoarelor 6 luni.

Rezultatele terapiei PRP se mențin pe o perioadă de până la câțiva ani, aceasta fiind influențată de stilul individual de viață. Cu toate că nu putem opri în întregime procesul natural de îmbătrânire, cu terapia potrivită îl putem încetini semnificativ.
Efectele PRP-ului pot fi prelungite cu ajutorul unei îngrijiri potrivite fiecărui tip de ten.

www.skin-med.ro

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu