Acasa Aparitii Presa Tratamente combinate anti acnee și cicatrici post-acnee

Tratamente combinate anti acnee și cicatrici post-acnee

de Amalia

Deși nu este o afecțiune periculoasă, acneea, în special în formele ei severe, poate lăsa cicatrici inestetice și poate provoca, mai ales în rândul adolescenților, probleme de natură emoțională.

Acneea debutează frecvent la vârsta la care organismul uman trece prin schimbări psihologice, sociale și fizice, astfel, până la 30-50% dintre adolescenții cu acnee pot experimenta dificultăți psihosociale asociate cu aceasta. Formele severe sunt asociate cu un risc crescut de depresie și anxietate.

Tratamentele combinate anti acnee și cicatrici post-acnee sunt benefice oricărei persoane, indiferent de vârstă, care suferă fie de forme ușoare, fie de forme mai agresive de acnee. Se recomandă consultul de specialitate la medicul dermatolog. Un plan de tratament corect, adaptat, poate ajuta la ținerea sub control atât a leziunilor active, cât și a cicatricilor și poate preveni apariția noilor leziuni.

Despre cele mai eficiente tratamente anti-acnee și cicatrici post-acnee, ne vorbește Dr. Amalia Anghel, medic primar Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelentă Dermatologie București.

“Sutele de pacienți care ne-au vizitat în fiecare an cu această patologie ne-au învățat că abordarea terapeutică corectă necesită foarte multe resurse tehnice (lasere medicale de diferite tipuri, preparate injectabile, creme, peeling-uri, sau terapii alternative) și foarte mult timp dedicat tratamentului personalizat.

Am adunat aceste resurse, împreună cu personalul medical bine pregătit în acest domeniu, sub o singură umbrelă, astfel încât să putem trata orice caz de acnee. Noi credem că acneea reprezintă o boală cu un impact personal și social major și trebuie tratată cu maximă importanță, indiferent de vârsta pacienților.”, spune medicul.

BENEFICII Tratamente combinate anti acnee și cicatrici post-acnee la CENTRUL DE TRATAMENT PENTRU ACNEE SKINMED

  • Echipa de experți cu vastă experiență și coordonată de Dr. Amalia Anghel
  • Medici experimentați în ultimele noutăți, tratamente și tehnologii, cu interacțiuni naționale și internaționale
  • Tehnologii de ultimă generație
  • Tratamente și proceduri moderne și eficiente, fără reacții adverse

Ce este acneea?

Acneea este o afecțiune cronică, inflamatorie a glandelor sebacee care duce la apariția de puncte albe, puncte negre, papulo-pustule, chisturi și noduli, în special la nivelul feței, trunchiului, brațelor (zonele bogate în glande sebacee).

Dr. Amalia Anghel: “Este extrem de frecventă – afectează 3 din 4 persoane în intervalul de vârstă 11-30 ani. De obicei apare la pubertate, dar poate să apară la orice vârstă, inclusiv la nou născuți sau vârstnici. Etiologia este complexă, plurifactorială, și include frecvent o moștenire genetică, alături de factori favorizanți precum modificările hormonale ce apar în adolescență sau în cazul unor afecțiuni asociate (ex: Sindromul de Ovare Polichistice) sau factori externi (produse cosmetice comedogene, dieta, stresul). Astăzi, cu ajutorul progreselor din medicină, există tratamente disponibile pentru a controla leziunile existente și pentru a preveni apariția de noi leziuni. De asemenea, o serie de proceduri terapeutice anti acnee pot reduce considerabil aspectul cicatricilor postacnee și al hiperpigmentărilor ce pot apărea.

Tratamente combinate anti acneeFormele ușoare de acnee retențională, sau acneea aflată la debut, pot fi controlate cu ajutorul Oxygeneo Balance, o procedură noninvazivă ce combină microdermabraziunea umedă și ultrasunetele într-un tratament inovator. Capsula specială exfoliază, eliminând celulele moarte de la suprafața pielii – serumul special infuzează substanțe nutritive și seboreglatoare – bulele de CO2 oxigenează pielea, crescând fluxul capilar, iar ultrasunetele permeabilizează pielea pentru livrarea eficientă a substanțelor din serum. Sunt necesare 4 ședințe, spațiate la 1-2 săptămâni.

În tratamentul acneei active, un real ajutor îl reprezintă ClearSkin, un laser Er:Glass 1540, ce oferă într-un singur dispozitiv energia unui laser non-ablativ combinată cu tehnologie vacuum și răcire de contact. ClearSkin reușește astfel să acționeze direct la sursă, combătând cauzele ce duc la apariția acneei: acționează direct la nivelul glandei sebacee, scăzând și fluidificând secreția de sebum de la nivelul acesteia, pe de o parte, și alterând membrana celulară a P. acnes, scăzând astfel răspunsul inflamator, pe de altă parte. În plus, ClearSkin, prin microimpulsurile de energie transmise la nivelul dermului, stimulează procesele de reparare ale pielii, îmbunătățind astfel aspectul cicatricilor.

„Numeroase studii de specialitate atestă eficacitatea acestui dispozitiv laser atât în reducerea leziunilor inflamatorii, a hiperseboreei, a comedoanelor, cât și în ceaa ce privește micșorarea porilor, corecția cicatricilor, a petelor hiperpigmentare și eritematoase. Procedura este nedureroasă, nu necesită anestezie și nu implică timp de recuperare, pacientul putând să-și reia activitățile cotidiene imediat după aceasta. În funcție de tipul leziunilor existente se poate asocia și cu drenajul acestora și aplicarea unei soluții de peeling superficial pe baza de acid salicilic. Oferă rezultate valoroase și susținute după o serie de 4-6 ședințe, spațiate la 2 săptămâni.”, adaugă specialistul din cadrul clinicii Skinmed.

Tratamente combinate pentru cicatricile postacnee

Și în ceea ce privește semnele reziduale post acnee, laserele se dovedesc a fi extrem de utile, fiind folosite cu mare succes în toate formele de cicatrici: atât cicatrici atrofice (de tip ice pick, rolling sau boxcar), cât și cicatrici hipertrofice sau hiperpigmentări postinflamatorii. Atât în cazul cicatricilor recente, cât și în cazul celor vechi, toate problemele își găsesc rezolvarea cu ajutorul aparaturii laser.

Dr. Amalia Anghel: “Tratamentul cicatricilor postacnee este unul de durată. Pacienții asociază frecvent mai multe tipuri de leziuni, de dimensiuni și durată diferite, de aceea tratamentul acestora trebuie personalizat și adaptat nevoilor specific fiecărui pacient. Terapiile laser disponibile includ atât lasere non ablative, ce nu necesită timp de recuperare (ClearLift, laser vascular), cât și lasere de tip CO2 fracționat sau radiofrecvență.

ClearLift este un laser non ablativ ce ajută la regenerarea pielii prin stimularea producției de colagen și reînnoire celulară, cu ajutorul undelor de șoc foto-acustic, fără timp de recuperare – “lunchtime procedure”. Combină energia laser nonablativă YAG cu tehnologia Pixel Q Switch 1064nm, fiind o procedură complet nedureroasă, ce nu afectează epidermul și nu necesită anestezie, cu rezultate importante după o serie de 4-6 ședințe.

Laser vascular DYE-VL – se adresează pacienților ce prezinta atât leziuni inflamatorii de acnee, cât și cicatrici / pete – hiperpigmentare postinflamatorie. Inhibă procesele inflamatorii, vasculare de la nivelul pielii. Procedura nu este dureroasă, nu necesită anestezie și nu implică timp de recuperare. Se folosește de obicei în combinație cu alte metode de tratament pe baza protocolului stabilit de medicul dermatolog.

În cazul cicatricilor atrofice importante, vechi, de ajutor important este laserul fracționat CO2, ce acționează prin crearea unor microcoloane perpendiculare pe straturile pielii, capabile să inducă un răspuns de vindecare corectă, cu producție de colagen, și umplere a cicatricilor. Procedura necesită anestezie topică sub forma de cremă și un timp de recuperare scurt (5-7 zile). Sunt necesare mai multe ședințe, uzual minimum 4, spațiate la o lună, acestea putând fi integrate în protocoale complexe de tratament atunci când vorbim despre cicatrici importante.

Radiofrecvența – Pixel RF este o procedură minim invazivă, cu beneficii similare terapiei laser CO2, asociind însă mai puține efecte secundare decât laserul, făcându-l o alegere atractivă pentru pacient. Pixel RF prezintă mai multe capete, având posibilitatea de a lucra o gamă largă de cicatrici, precum cele atrofice post-acneice, inclusiv ice-picks sau cicatrici hipertrofice.

Acesta funcționează prin ablație superficială cu coagulare termică dermică, creând coloane microablative în epiderm și care sunt înconjurate de regiuni mai adânci de țesut denaturat termic. Acest efect termic care pătrunde mai adânc în derm va stimula regenerarea, noua sinteză a colagenului și remodelarea pielii, conducând la o îmbunătățire a aspectului cicatricilor, cât și a texturii pielii sau micșorarea porilor.

Combinarea unui laser fracțional ablativ cu Pixel RF poate avea un efect sinergic pentru pacientul cu cicatrici post-acneice atrofice și nu numai. Totodată, folosirea imediată după Pixel RF a ultrasunetului, poate îmbunătăți livrarea anumitor substanțe active direct în derm, îmbunătățind efectul acestora.

Microneedlingul este o formă de mezoterapie, care se efectuează cu un dispozitiv specializat, în locul tradiționalei seringi. Aparatele de microneedling sunt dispozitive de penetrare transcutanată care crează la nivelul pielii două efecte: o injurie superficială, rapid reversibilă care declanșează la nivelul pielii un răspuns de vindecare cu stimularea sintezei de colagen și elastină și crearea prin înțepare de multiple canale permeabile pentru substanțele active aplicate pe piele în timpul procedurii. Tratamentul se realizează după aplicarea în prealabil a unei creme cu efect anestezic, și necesită un timp scurt de recuperare, de 3-5 zile.

PRX-T33 este un tratament inovator pe bază de acid tricloracetic, acid kojic și peroxid de hidrogen, ce combină beneficiile unui peeling mediu (TCA) cu absența timpului de recuperare și a durerii, făcându-l astfel un tratament accesibil tot timpul anului. PRX-T33 stimulează regenerarea pielii prin sinteza de colagen, fiind util atât în tratamentul cicatricilor atrofice, cât și al hiperpigmentărilor. Se poate realiza fie ca tratament singular sau se poate asocia terapiilor laser, pentru un efect cumulativ. Nu necesită timp de recuperare, pielea putând prezenta o exfoliere ușoară timp de 1-2 zile post tratament.

Articol apărut în luna iulie 2023 pe ziare.com

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu