Acasa Dermatologie si Estetica Medicala COVID-19, INAMICUL DIN UMBRA AL MAINILOR TALE!

COVID-19, INAMICUL DIN UMBRA AL MAINILOR TALE!

de Amalia

Este un virus ucigas? Pentru unii dintre noi, da, cu atat mai mult cu cat ne aflam in categoriile de risc (afectiuni asociate, varstnici in mod special, si cei cu imunitate alterata). Din pacate există și unii dintre noi afectați sever de acest inamic viral minuscul. Cauza? Incă necunoscută… o serie de supoziții și foarte multe necunoscute. Ce putem face este să prevenim apariția infecției prin respectarea măsurilor de distanțiere socială și a regulilor de igienă/dezinfecție.

  • Prima regulă este spălatul cu apă și săpun/gel curățare al mainilor atunci cand:
  • mainile sunt vizibil murdare
  • după ce ați strănutat, tușit sau suflat nasul
  • după ce ați utilizat toaleta
  • înainte de a manca sau prepara mancarea
  • după contactul cu animale/animale de companie
  • după ce ați intrat în contact cu alte persoane
  • cand intrați în casă
  • Dezinfecția cu soluție alcoolică 60-90%, după spălatul mainilor și de cate ori este posibil în interacțiunea socială

 In plus, pentru că din ce în ce mai multe persoane utilizează manuși de protecție, chirurgicale, adesea de latex, se impun o serie de masuri. Pentru unii dintre noi, latexul este un material alergizant, ce induce apariția leziunilor cutanate alergice sau chiar de contact, cu eritem (roșeață), prurit intens, descuamare și edem.

Marea majoritate dintre noi ne spălăm pe maini de minimum 10 ori pe zi, iar uneori optăm pentru o soluție agresivă (săpun/gel dezinfectant) ce ne predispune pielea la apariția leziunilor. Daca ne mai gandim si ca după spălare utilizăm și soluția dezinfectantă, tegumentul este cel mai adesea în suferință. In lipsa unei atitudini protectoare, notam o serie de stadii de evoluție:

  • Apariția tegumentului uscat, cu minimă descuamare
  • Apariția eritemului (roșeată) cu descuamare importantă și adesea cu senzații locale (sensibilitate, prurit sau durere)
  • Pentru ca leziunile să progreseze pană la apariția fisurilor  cutanate, dureroase, cu sangerare, local tegumentul este intens eritematos si tumefiat

Ce putem face pentru a nu ajunge în această situație? Cateva recomandări ce asigură protecția și integritatea tegumentului palmar, pentru o mai bună apărare:

  • Utilizați un produs bland de curățare, cu spălatul mainilor corect și minim 20-40 secunde ( fața anterioară, fața posterioară, spațiile interdigitale, unghii)
  • După utilizarea alcoolului dezinfectant, de folosit o cremă hidratantă pentru maini, strat subțire și cu absorbție rapidă. De ales creme ce conțin ceramide, uree, vitamina E, acid hialuronic.
  • La sfarșitul zilei de utilizat o crema reparatoare, intens hidratantă, eventual în aplicație ocluzivă (sub manuși plastic de unică folosință)

            Atunci cand leziunile evoluează, în absența acestor măsuri, este nevoie de un tratament local, medicamente incluzand creme cu cortizon sau antibiotic, uneori asociate cu terapie locală cu antibiotice, antihistaminice.

   Persoanele ce suferă de afecțiuni preexistente precum atopia sau psoriazis, sunt mai susceptibile la a dezvolta leziuni severe, iar toate măsurile menționate mai sus trebuie desfășurate cu rigurozitate, uneori fiind necesară și asocierea cremelor cortizonice.

!!! Atenție dacă alegeți să utilizați mănuți chirugicale, latexul este intens alergizant și trebuie să ne oprim la a mai utiliza aceste mănuși după apariția primelor semne (eritem, prurit, leziuni). Dacă insistăm și nu ne oprim, leziunile vor evolua din ce in ce mai agresiv, iar tratamentul local impune utilizarea de topice cortizonice, uneori fiind necesar și tratamentul oral.

Mainile sunt parte importantă a interacțiunii sociale, implicată și expusă mediului exterior. Ne protejează de tot ceea ce este agresiv în mediu atat timp cat tegumentul este unul integru, cu un film hidrolipidic eficient pe suprafață. Au nevoie de atenția și grija noastră pentru a ne proteja! Protejați-vă și rămaneți sănătoși!

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu