Acasa Telemedicina TELEMEDICINA, CONCEPT MODERN SAU REINVENTARE? O NOUA ERA VIRTUALĂ!

TELEMEDICINA, CONCEPT MODERN SAU REINVENTARE? O NOUA ERA VIRTUALĂ!

de Amalia

TELEMEDICINA, concept dezvoltat in urmă cu aproximativ 80 ani, în extindere progresivă la nivelul întregului glob, apărut din urgența interacțiunii cu medicul fără ca proximitatea să fie posibilă. A debutat în timpul celui de-al doilea război mondial în Satele Unite ale Americii cu domeniul tehnologic și medical. A fost utilizată și dezvoltată în țări cu necesitate medicală, în condițiile deficitului de medici și a cerințelor crescute. Dermatologia este un domeniu principal de aplicabilitate și maxima utilitate a acestui program, în tări cu incidență crescută a cancerului de piele precum Australia și Noua Zeelandă și un număr redus de medici specialiști.

În ultimii ani, video-consultatia a devenit  o parte foarte importantă a sistemului medical. Astfel pacienții pot să aibă acces la sistemul medical chiar dacă locuiesc în zone izolate ori sunt nedeplasabili. Era internetului de mare viteză a condus la progrese considerabile în această ramură extinsă a medicinei.

Toate aceste progrese tehnologice și analiza de-a lungul timpului, fac ca în ziua de astăzi telemedicina să reprezinte o metodă facilă, la indemaă, de comunicare pacient-medic sau medic-medic, atunci cand o consultație în cabinet nu este posibilă. In intervalul 2011-2019, procentul spitalelor din SUA ce utilizează telemedicina a crescut de la 35% la 76%. Studiile din domeniu asigură ca prognosticul va fi același, indiferent dacă vorbim de o consultație/monitorizare în mediul virtual sau o vizită în cabinet (Agency for Healthcare Research and Quality 2016).

Dermatologia este unul dintre domeniile medicale în care videoconsultația se dovedește a fi extrem de utilă, ajutată bineințeles de un istoric detaliat al afecțiunii și de fotografiile de înaltă calitate. Marea majoritate a patologiilor dermatologice vor putea beneficia de sfaturi, plan de tratament, pentru unele însă fiind necesară o prezentare la medic, pentru eventuale investigații suplimentare (dermatoscopie, examen histopatologic, etc.).

Pentru noi, dermatologii, este un instrument extrem de util, reușind a stabili un diagnostic prezumtiv și  cele mei bune opțiuni terapeutice pentru marea majoritate a pacienților. Fie că vorbim de leziuni cutanate izolate sau eruptive putem, prin vizualizaprea directă (imagini fotografice/video), contextul medical și istoriucl leziunilor, să stabilim conduita corectă, care cel mai adesea este un tratament de specialitate. Sunt și cateva leziuni ce necesită evaluare suplimentară, precum examinarea histopatologică, cu scopul unui diagnostic de certitudine. Inclusiv leziunile cutanate pigmentare pot fi supuse acestei examinări, marea lor majoritate fiind benigne, nevi melanocitari sau keratoze seboreice cel mai adesea, leziunile meanocitare suspecte urmează a fi chemate în cabinetul medicului specialist pentru a fi examinate dermatoscopic, cu un diagnostic acurat și atitudinea corectă de tratament, care poate fi reprezentată de excizia chirurgicală cu examen histopatologic. Orice leziune nou apărută sau o leziune modificată, în sensul creșterii, modificării de culoare/formă/dimensiunea/contur, trebuie expusă ochiului specialistului pentru o părere profesionistă.  Cel mai adesea, melanomul, apare de novo(nou), pe pielea pacienților cu risc (peste 100 nevi(alunițe) în general, peste 50 nevi displazici, istoric personal/familial de melanom). Nic o leziune nou apărută nu trebuie să scape ochiului de specialist, iar telemedicina va ajută, fără, implicații deosebite, să va adresați imediat. Nu negligați, melanomul este necruțător!

TELEMEDICINA ÎN VREMEA CORONAVIRUSULUI!

TELEMEDICINA,  a fost un proiect al meu de suflet pe care mi l-am dorit implementat în ultimii ani. Un cadru legislativ definitoriu nu a existat în Romania. Noi, medicii acredițați conform reglementărilor statului roman putem oferi un sfat medical nu o consultație, acesta din urmă putend fi posibilă doar pentru pacienții cunoscuți, in portofoliul nostru medical. Am studiat, din punct de vedere științific, date legate de acuratețea diagnosticului, sensibilitatea și specificitatea acestei tehnici, detalii oferite de țările cu un domeniu de telemedicină extrem de dezvoltat, pentru dermatologie liderii sunt Australia, Noua Zeelandă și Satele Unite ale Americii. Este o metodă extrem de valoroasă, ce sparge bariere geografice și temporale. Chiar dacă locuiești în alt oraș sau altă țară poți accesa medicul tău curant sau un medic pe care îl alegi a se ocupa de caz.  Trăim într-o lume liberă și avem opțiunile noastre personale subiective sau obiective pentru a alege profesionistul de care avem nevoie. Iar acum a venit o vreme a întregii lumi, granițele au fost șterse iar COVID-19 nu a respectat tările, continentele sau popoarele… Mai mult au fost activate mecanisme riguroase de prevenție, ce  implică distanțiere socială  și chiar izolare, ceea ce a făcut dificil accesul către medic, iar mai mult, pielea ca urmare a presiunii emoționale este în suferință, cu pariția a unui  număr  foarte mare de afecțiuni, asociate  atat statusului psihic, pielea și sistemul nervos sunt dezvoltate din aceeași foiță embrionară, iar ceea ce se întamplă cu statusul nostru psihic se reflectă asupra pielii. Mai mult, deprimarea psihologică, atat de importantă în această perioadă, într-o lume întreagă dominată de teamă și frică, induce imunosupresie, asociată cu apariția sau agravarea  unor afecțiuni dermatologice precum dermatisa seboreică, erupțiile de herpes sau zona, agravarea acnee, dermatita atopică, psoriazis, rozacee, etc.

Din păcate nu toate specialitățile medicale sunt pretabile acestei tehnici, sunt specialități în care, pacientul trebuie dezbracat, palpat, examinat și diagnosticat ecografic. Dermatologia are la bază contextul medical, istoricul și imaginea vizuală a leziunilor, pentru ca specialistul să poată formula un diagnostic prezumtiv. Cel mai adesea este suficient pentru noi ca diagnosticul să fie unul de certitudine și să reușim a prescrie tratamentul eficient. Putem să fim alături de pacienții noștri la distanță, pentru o mare varietate de leziuni dermatologice, pe care le putem trata eficient și în siguăranță, avand tot contextul medical și interacțiunea  directă cu pacientul. Tot noi, medicii specialiști suntem alături de dumneavoastră pentru evaluarea/controlul post tratament, toată această perioadă fiind sub supraveghere  medicală.

TELEDERMATOLOGIA SKINMED IN PAȘI SIMPLI

Skinmed Clinic a implementat o platformă sigură și foarte  eficientă de consultații online, ce implică o conexiune directă între medic și pacient. Medicii Skinmed vin mai aproape de pacienți în condițiile limitării interacțiunii sociale. Suntem alături de dumneavoastră pentru a vă trata afecțiunile pielii, în continuu progres în această perioadă dominată de stres, frică și panică. Toate informațiile și detalii legate de această metodă de  consultație online le găsiți explicit pe site. Interacțiunea inițială este bazată pe converația electronică, pacientul trimite către medic un Fromular/Chestionar medical completat, încărcand  cele trei fotografii solicitate. Medicul planifică consultația video și/sau evaluează dosarul medical al pacientului și formulează diagnosticul prezumtiv sau de certitudine cu recomandările/tratamentul specific.

       Sumarizat, pașii de urmat sunt:

  • accesați www.skin-med.ro  și modulul  de Consultație Online
  • alegeți dintre cele două opțiuni Consultație Online sau Video Consultație
  • accesați platforma de plată și introduceți-vă datele personale (Nume/Prenume, adresa email)
  • verificați emailul personal, pentru confirmarea înregistrării și accesați link-ul atașat emailului
  • accesați Pagina Cont pacient din site, prin direcționare directă, și completați Formularul/hestionarul medical, cu atașarea fotografiilor solicitate (respectați indicațiile fotografice din Recomandări)
  • în acest moment unul dintre medicii specialiști din echipa Skinmed va evalua și va prelua cazul, cu programarea video consultației, ideal în data și ora selectată de către dumneavoastră, daca aacest lucru nu este posibil vom reveni către dumneavoastră pentru o reprogramare de comun acord
  • accesați contul personal ( email) pentru  a deschide  si a vă direcționa către platforma de video consultație transmisă în link de către personal/medicul de caz
  • după evaluarea cazului, medicul formulează părerea de diagnostic și prescrie tratamentul local și sau oral  pentru afecțiunea pacientului; sunt cazuri, în care poate fi formulată doar o listă de diagnostice diferențiale cu impun fie o probă terapeutică sau investigații suplimentare, precum dermatoscopie sau examinarea histopatologică, după prelevare de materail biopsic; marea majoritate a  cazurilor sunt diagnosticate vizual, un ochi de specialist format poate stabili un diagnostic corect și prescrie un tratament specific cu intenție curativă (de vindecare/control)
  • Fișa de consultație și Prescripția  le veți primi în atașament pe adresa de email personală specificată

Am încercat să accesăm pentru dumneavoastră o procedură ușoară de contact și legătură directă, pentru a fi livrate infromațiile medicale și de caz complete. Modul de video consultație este utilizat pe scară largă, interațional, în telemedicină, cu o conexiune și o calitate  a imaginilor superioară pentru o acuratețe de diagnostic.

Noi, medicii Skinmed, ne continuam promisiunea făcută în fața sumneavoastră și vă rămanem alături pentru a rezolva toate problemele pielii!

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu