Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Ep. 3 Nutriția și bolile metabolice

Ep. 3 Nutriția și bolile metabolice

de Amalia

Care sunt principalele boli metabolice și cum le putem trata? Pentru a putea trata acest subiect, am apelat la Dr. Lucia Coșei, diabetolog și nutritionist în cadrul clinicii Skinmed.

Bolile metabolice reprezintă tulburări determinate de o serie de factori nutritivi implicând metabolismul glucidic, lipidic și proteic.

Diabetul zaharat reprezintă o afecțiune caracterizată prin hiperglicemie cronică, determinată de scăderea secreției de insulină sau scăderea sensibilității la insulină la nivel hepatic, muscular și la nivelul țesutului adipos. Diabetul zaharat tip 2 este o afecțiune datorată unui stil de viață nesănătos, determinat de factori genetici sau factori de mediu. Obezitatea este cea mai frecventă boală metabolică implicată în etiopatogenia diabetului zaharat tip 2 prin mecanism de insulinorezistență. Intervenția nutrițională constituie baza tratamentului în diabetul zaharat de tip 2, respectiv în optimizarea greutății.

Legătura dintre obezitate și apariția diabetului zaharat de tip 2 este strânsă deoarece atât celula β-pancreatică care secretă insulină, cât și celula adipoasă, sunt celule cu rol important în reglarea metabolismului energetic.

Dislipidemia este o tulburare a metabolismului lipidic (reprezintă o tulburare în metabolismul lipoproteinelor), fiind cel mai important factor de risc cardio-metabolic, modificabil în primul rând prin schimbarea stilului de viață. O abordare terapeutică corectă și completă a pacientului dislipidemic trebuie să vizeze în primul rând îndepărtarea factorilor de risc și o dietă sanogenă. Modificarea stilului de viață vizează multiple elemente ale cărui control s-a dovedit că aduce beneficii nu numai în corecția dislipidemiei, dar și în reducerea riscului cardiovascular. Prevenția este o etapă importantă și constă în renunțarea la fumat, limitarea consumului de grăsimi saturate și grăsimi de tip trans. În cazul dislipidemiilor ușoare, dieta poate fi suficientă ca unică măsură terapeutică. Netratată va evolua prin depunerea grăsimilor sub formă de plăci de aterom la nivelul vaselor de sânge, crescând riscul de accident vascular cerebral și infarct miocardic.

Hiperuricemia reprezintă creșterea nivelului de acid uric peste valorile normale, acid uric care rezultă din degradarea acizilor nucleici, reprezentând produsul final al metabolismului purinelor.

Cea mai cunoscută manifestare clinică a hiperuricemiei este guta. Guta este o afecțiune care se caracterizează prin episoade repetate de inflamație dureroasă a articulațiilor, datorită depunerii de cristalelor de acid uric la acest nivel. Dieta pacienților care suferă de hiperuricemie sau gută trebuie să nu cuprindă alimente bogate în purine (cacao, ciocolată, organe, carne de animal tânăr, fructe de mare, băuturi alcoolice, mezeluri bogate în gelatine).

ÎNTREBĂRI FRECVENTE

Cât de importantă este efectuarea unui set complet de analize medicale înainte de a începe un program de schimbare a stilului de viață?

Dr. Lucia Coșei, diabetolog și nutritionist în cadrul clinicii Skinmed: “Pentru mine, ca medic nutriționist și nu un simplu nutriționist, primordială este sănătatea pacientului. Înainte de a începe un program de îmbunatățire a unui stil de viață recomand un set de analize care să identifice posibilele probleme de sănătate sau metabolice.”

Analize medicale recomandate:

Hemoleucogramă completă

Glicemie

Creatinina serică

Uree serică

Acid uric seric

TGO

TGP

GGT

Colesterol seric total

Colesterol HDL

Colesterol LDL

Trigliceride

TSH

FreeT4

Examen sumar de urină + sediment

Calciu seric

Magneziu seric

Sideremie

Vitamina D (25-OH-Vitamina D)

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu