Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Ep. 2 Nutriția, tratament adjuvant în remodelarea corporală

Ep. 2 Nutriția, tratament adjuvant în remodelarea corporală

de Amalia

Sănătatea pielii, ca a oricărui alt organ, este extrem de importantă, pielea fiind cel mai mare organ al corpului. Sănătatea pielii Îngrijirea nutrițională a pielii este extrem de importantă ca terapie adjuvantă a remodelării corporale. Pielea și toate celulele care stau la baza ei trebuie să fie la fel de sănătoasă, dieta având un impact foarte mare asupra funcției celulare. Lucia Coșei, medicul nutriționist din cadrul clinicii Skinmed, Centrul de Excelență Dermatologie București, consideră alimentația nesănătoasă un factor principal de risc implicat în apariția celulitei, deși celulita este o afecțiune cu etiologie plurifactorială.

Rezultatele uimitoare obținute prin remodelare corporală sunt potențate printr-un stil de viață echilibrat. Un stil de viață sănătos, echilibrat înseamnă în primul rând o alimentație sănătoasă, bogată în fructe și legume proaspete care conțin vitamine, minerale, antioxidanți, fitonutrienți, elemente care stimulează sinteza de colagen.

Celulita poate fi văzută și ca o afecțiune a unui stil de viață nesănătos, iar pentru abordarea celulitei pe lângă proceduri de remodelare, este extrem de importantă și adoptarea unui stil de viață ordonat. Hidratarea este la fel de importantă pentru buna funcționare a organismului, apa fiind un element esențial pentru buna funcționare a organismului (pacienții trebuie să consume apă sau ceai neîndulcit, să evite băuturile carbogazoase bogate în zahar, cafeaua și băuturile alcoolice care deshidratează). Aportul de grăsimi saturate (grăsimi de origine animală), grăsimi de tip trans (grăsimi hidrogenate – margarina, produse de patiserie) crește consumul de radicali liberi cu efect patogen asupra sănătății pielii. Acizii grași mononesaturati (întâlniți în uleiul de măsline, avocado), acizii grași polinesaturați omega3 și omega 6 întâlniți în fructe oleaginoase, pește oceanic sunt extrem de benefici organismului.

Un alt factor de risc ce completează arsenalul de factori patogeni asupra sănătății pielii este fumatul, deoarece nicotina are un puternic efect vasoconstrictor pe circulația sangvină și reduce, de asemenea, și drenajul limfatic. Trebuie să ținem cont de faptul că aceste tratamente corporale nu combat obezitatea sau supraponderea, ele trebuie susținute printr-un program de optimizare a tuturor parametrilor care conduc la aceasta afecțiune metabolică. Lucia Coșei, medicul nutriționist din cadrul clinicii Skinmed, Centrul de Excelență în Dermatologie București, consideră primordială sănătatea pacienților, iar pentru a obține rezultate de durată, fiecare pacient trebuie să beneficieze de un plan și un program personalizat, pliat pe preferințele și stilul de viață al fiecăruia. De aici și conceptul de nutriție centrată pe pacient. Important de reținut ar fi că dieta împotriva celulitei sau o dietă pentru o bună sănătate a pielii nu este neapărat o dietă de slăbire. Există pacienți normoponderali care se confruntă cu probleme dermatologice, la fel cum există și cei supraponderali sau obezi T.

Ținând cont de toate aceste aspecte, consider de datoria mea să subliniez ideea că sinteza de colagen poate fi stimulată din interior printr-o dietă adecvată bogată în elemente nutritive pentru tegumente.

Ce obiceiuri ne îngrașă și ce alimente ne îngrașă?

– Sedentarismul este unul dintre principalii factori de risc al creșterii ponderale.

– Mesele dezordonate

– Consumul de alimente hipercalorice

– Lipsa somnului

– Lipsa hidratării

– Cinele la ore târzii, bogate în calorii

– Consumul de alimente bogate în grăsimi saturate, dulciurile rafinate și produsele de patiserie, carnea grasă, fructele oleaginoase consumate în exces, sosurile, maionezele, brânzeturi grase, băuturile îndulcite cu zahăr.

Care sunt primii pași pentru a începe un program de optimizare a greutății?

Înainte de a începe un program de optimizare a greutății este foarte util a se ține un jurnal alimentar. Reprezintă o metodă foarte bună de autocontrol, de automonitorizare.

De ce nu pot ține o dietă populară?

Dietele populare nu sunt diete cu rezultate pe termen lung. Se obțin rezultate pe moment, însă revenind la vechile obiceiuri alimentare, kilogramele pierdute se vor acumula la loc.

Oare voi mai putea mânca anumite alimente preferate?

Sigur că da. Totul cu măsură și cântărit. Din când în când vă veți putea face câte o poftă.

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu