Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Ep. 1 Nutriția în bolile de piele, factor agravant sau ameliorator?

Ep. 1 Nutriția în bolile de piele, factor agravant sau ameliorator?

de Amalia

Sănătatea pielii, ca a oricărui alt organ, este extrem de importantă, pielea fiind cel mai mare organ al corpului. Sănătatea pielii este influențată și de alimentație, de unde conceptul de dietă cu potențial patogen sau curativ. Unele dintre efectele dietelor necorespunzătoare sunt ușor de recunoscut, prin prezența obezității, diabetului zaharat sau bolilor cardiovasculare, dar puțini oameni fac legătura între importanța nutriției și sănătatea pielii. Din aceste motive am ales să introducem la Skinmed Clinic acest nou serviciu – Nutriția.

Care sunt nutrienții necesari pielii?

Pielea are un rol extrem de important, fiind o barieră între mediul exterior și factorii nocivi externi și organism. O piele sănătoasă nu reprezintă doar o provocare dermato-cosmetică, o piele sănătoasă este de importanță vitală.

Chiar dacă o dietă echilibrată este importantă pentru sănătatea globală a organismului, fiecare organ are nevoie de intervenții dietetice specifice, inclusiv pielea. Pentru o piele sănătoasă trebuie adoptată o dietă variată, echilibrată, bogată în fitonutrienți (întâlniți în fructe și legume), antioxidanți, vitamina și minerale.

Intervenția nutrițională asupra sănătății pielii poate să fie bimodală, adică sunt diete restrictive (hipoglucidică, hipolipidică, dieta cu restricție asupra unui anumit tip de aliment) sau diete îmbogățite. Cel mai bun exemplu este efectul nociv al dietelor hiperglucidice în apariția leziunilor acneice (în special glucide cu indice glicemic mare – zahăr, dulciuri rafinate), acestea fiind determinate de hiperinsulinismul, care stimulează sinteza de IGF-1. IGF-1 induce keratinizarea orificiilor pilo-sebacee, determinând obstrucția acestora și apariția acneei.

Îmbătrânirea cutanată are că factor agravant consumul în exces de alimente bogate în carbohidrați. Ingestia scăzută de alimente bogate în glucide este corelată cu întârzierea procesului de senescență cutanată. 

Rolul dietelor hiperlipidice în apariția cancerelor (cel mai frecvent în sfera digestivă sau cancerul de sân la femei) a fost dovedit și în apariția cancerelor de piele. Principalul mecanism prin care lipidele pot interveni în apariția cancerelor cutanate este alterarea structurii membranei celulare, fiind astfel afectat răspunsul celulei la factorii de creștere.

Care sunt vitaminele necesare pielii și de unde le putem obține?

Frumusețea și sănătatea trebuie în primul rând întreținute printr-un stil de viață echilibrat, sănătos, prin adoptarea unui regim alimentar optim, cu un conținut bogat în vitamine și minerale.

Vitaminele sunt substanțe chimice complexe cu rol esențial în buna funcționare a pielii. Principala vitamină hidrosolubilă cu rol important în sinteza colagenului și care participă la sistemele redox și antisenescent este vitamina C. Aceasta are și un puternic rol antioxidant. Vitamina C se regăsește în citrice, mere, piersici, legume că brocoli, roșii, ardei, spanac, cartof dulce; este termolabilă, fiind distrusă de prepararea termică a alimentelor.

Vitamina A este o vitamină liposolubilă ce conferă o mulțime de beneficii pentru piele. Unul dintre efectele importante ale acestei vitamine este reducerea secreției de sebum, find un remediu foarte bun în prevenirea acneei. Un alt efect benefic asupra tegumentelor este îmbunătățirea circulației sangvine la nivelul dermului, conferă elasticitate și fermitate pielii, acționând asupra sintezei de colagen. Ținând cond de efectul teratogen al vitaminei A și al derivaților (retinoizii), administrarea la femei de vârstă fertilă ar trebui făcută sub îndrumare medicală.

Vitamina K este importantă, având un puternic rol antioxidant (stresul oxidativ duce la o piele marcată de riduri și îmbătrânită) și este implicată în procesul de regenerare a pielii, prevenind apariția ridurilor.

Vitamina E oferă fotoprotecție. Se regăsește în fructe oleaginoase, avocado, cereale integrale.

Cum recunosc dacă pielea mea suferă în urma unei diete necorespunzătoare?

O evaluare corectă a sănătății pielii dumneavoastră ar trebui făcută de către un specialist. La Skinmed Clinic există specialiști atât în dermato-cosmetică, cât și în boli de nutriție. Colaborarea dintre aceste specialități este extrem de importantă pentru rezultate vizibile și susținute.

Cât de mult influențează alimentația sănătatea pielii?

Pielea, că oricare alt organ, necesită intervenție nutrițională specifică, bogată în vitamine cu impact asupra sănătății pielii: fructe și legume bogate atât în vitamine hidrosolubile sau liposolubile – vitamina A (mere, piersici, vegetale cu frunze verzi); vitamica C (citrice, roșii, cartof); vitamina E (nuci).

În ce constă o consultație și ce analize sunt recomandate înainte de a începe un program de optimizare a greutății?

Primul contact cu pacientul constă într-o anamneză amănunțită, pacientul relatând posibilele afecțiuni asociate, condițiile de viață și muncă, preferințele sau intoleranțele alimentare, informații de mare utilitate pentru stabilirea unor repere după care ne vom ghida în elaborarea planului nutrițional.

Ce alimente sunt nocive pentru sănătatea tenului?

Produsele de panificație din faină albă cu zahar, bogate în grăsimi, untul, margarina, uleiul de orice fel (cu excepția uleiului de măsline care este bogat în grăsimi mononesaturate sau uleiul de pește bogat în acizi grași polinesaturați).

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu