Așa cum știi, pielea protejează organismul de influențele nocive ale mediului în fiecare zi. Are o varietate de funcții metabolice și mecanisme de apărare imună și este prima linie de apărare împotriva radicalilor liberi și a influențelor exterioare, precum radiațiile solare.
Prin urmare, protecția pielii și furnizarea de nutrienți esențiali trebuie să aibă o importanță deosebită în viața noastră de zi cu zi. Expunerea neprotejată la soare (in special RUV) este un important factor in apariția neoplasmelor cutanate, iar fotoprotecția, atat sub forma preparatelor (creme, fluide) cu SPF optim (cu filter minerale și/sau chimice), cat și prin măsurile de evitare a expunerii la soare, pot preveni atat apariția acestor neoplasme, cat și apariția semnelor de îmbătranire cutanată.
Dacă mai crezi că vizitele la solar sunt o modalitate excelentă de a te pregăti pentru o vacanță, că protecția solară este obligatorie doar pentru cei cu pielea foarte deschisă la culoare sau că sub umbrela de soare sau în casă razele soarelui nu sunt nocive, cel mai probabil e că nu ai avut niciodată o discuție clarificatoare cu un specialist-dermatolog. De aceea și datorită sutelor de întrebări pe care le-am primit în urma webminar-ului susținut alături de specialiștii dermatologi de la Skinmed, doresc să lămurim cele mai mari mituri legate de protecția solară!
- După o perioadă în care m-am expus soarelui, o dată bronzată, pielea mea s-a obișnuit cu soarele și nu mai are nevoie de niciun fel de protecție.
Ar fi minunat, dar, din păcate, nu este real! Pielea noastră are nevoie în fiecare zi a anului, deci 365 de zile, de fotoprotecție. Chiar și pe vreme închisă, răcoroasă, chiar și iarna, radiațiile solare lăsate „la liber”, pot aduce grave prejudicii calității pielii. In rutina zilnică avem nevoie de creme/spray-uri cu factor de protecție + 50 (cu filter minerale sau chimice), pe care să le aplicăm în strat generos (2mg/cm2), de mai multe ori pe zi. Prima aplicare trebuie făcută cu cca 15-20 de minute înainte de expunerea la soare, recomandă Dr. Alexandra Nuca, medic specialist Dermatologie.
- Nu folosesc factor de protecție nici în casă, nici cand sunt la volan.
Bine, pentru un drum scurt, timp de cincisprezece minute cu mașina în soarele amiezii, nu ai nevoie de protecție solară suplimentară. Cu toate acestea, pentru distanțe mai lungi, deoarece lentilele filtrează doar UVB, trebuie să știi că razele UVA pătrund prin geam și sunt responsabile pentru deteriorarea celulelor și îmbătrânirea pielii, ne explică Dr. Ana Leașu, medic specialist Dermatologie în cadrul clinicii Skinmed.
- Dacă aplic mai des cremă cu factor de protecție ridicat, pot sta toată ziua pe plajă.
Voi răspunde eu și vă voi ruga sa nu încercați deloc asta! Din păcate, factorul de protecție solară nu se adaugă prin aplicarea multiplă (reaplicare). Cremele trebuie însă aplicate la fiecare două ore, deoarece filmul protector este distrus dacă transpiri sau când înoți/intri în apă. Dacă vei fi atentă, vei vedea că pielea fără cremă de protecție solară se înroșește după 15 minute de expunere. Trebuie să știi că beneficiezi de protecție proprie doar aproximativ în primele 10 minute.
- Am tenul măsliniu. Pielea mea rezistă la micile arsuri solare.
“Arsurile solare aduc întotdeauna prejudicii, indiferent de culoarea pielii. Razele UVA afectează în principal fibrele elastice și de colagen din țesutul conjunctiv – astfel se dezvoltă ridurile. Razele UVB ajung doar în stratul superior al pielii, dar acolo pot deteriora ADN-ul celular. În cel mai rău caz, cancerul de piele se poate dezvolta (de obicei după mulți ani). Și încă un lucru este important: contează nu doar culoarea pielii, ci și cea a ochilor, părului, a sfârcurilor și a petelor pigmentare. Riscul de arsuri solare este mai mic la pielea mai închisă la culoare decât la pielea mai deschisă, dar nu este exclus. Prin urmare, aplică o cremă cu factor de protecție, dacă dorești să fii în siguranță! Iar dacă ești curioasă să știi exact ce tip de piele ai, lasă dermatologul să-ți determine tipul de piele. Acesta poate efectua apoi screening-ul anual al cancerului de piele, în care examinează cu atenție toate semnele de pe piele, dobandite de la naștere pană în prezent”, precizează Dr. Ana Leașu, medic specialist Dermatologie în cadrul clinicii Skinmed.
- Nu am nevoie de filtre cu infraroșu – protecția UVA și UVB sunt suficiente pentru mine.
Experții în piele o văd altfel. Radiațiile infraroșii constituie jumătate din spectrul solar. Vorbim despre un “criminal” al frumuseții, care accelerează îmbătrânirea și pierderea elasticității pielii. Cel mai bine este să folosiți protecție completă cu filtre UVA, -B și infraroșu.
- Pot arunca crema de vara trecută, oricum nu mai funcționează.
Depinde unde a fost depozitată. Temperaturile oscilante distrug orice emulsie. Dacă a fost păstrată la o temperatură constantă, ferită de lumină și nu a fost desigilată, este posibil să fie în regulă. Atenție la data expirării! Durata de viață a oricărui produs cosmetic este scrisă pe el. Pe lângă aceasta, se imprimă o pictogramă creuzetă mică și un număr, ceea ce înseamnă numărul de luni în care produsul poate fi păstrat după deschidere.
- Arsuri solare? Aplic iaurt pe ele: Remediile casnice ale mamei sunt bune pentru arsurile solare.
In niciun caz! Dacă pielea este arsă, solicitați farmacistului un produs (de exemplu, cu pantenol), care are efect antiinflamator și care calmează senzația de arsură. Febră? Fugi repede la doctor!
- Snorkeling fără sfârșit – crema mea este impermeabilă.
Nu ar trebui să te bazezi pe asta, recomandă Dr. Alexandra Nuca, medic specialist Dermatologie în cadrul clinicii Skinmed. Conform definiției, o protecție solară este considerată rezistentă la apă dacă încă mai asigură jumătate din protecție după două băi de 20 de minute – deci nu este 100% impermeabilă. Așa că trebuie să aplici crema imediat după ce ai ieșit din apă. Practic: există acum produse care pot fi distribuite în mod optim chiar și pe pielea umedă (de exemplu, produse de la Heliocare sau Colorescience). De reținut, apa sărată usucă pielea.
- Machiajul cu SPF este suficient, nu am nevoie de protecție suplimentară.
Acest lucru este valabil doar iarna și numai pentru țările din nordul Europei. In restul Europei, unde inclusiv soarele de primăvară poate fi foarte puternic, protecția solară din produsele obișnuite de make-up nu este suficientă. Ideal de folosit sunt cremele cu factor de protecție +50, care conțin și pigment de culoare – vezi Heliocare 360 Color!
- Nu mi se poate întâmpla nimic rău la umbră – sub umbrelă.
Mulți cred acest lucru, dar există și riscul de arsuri la umbră, chiar și sub parasolar, deoarece 60 până la 80 la sută dintre radiații ajung pe piele, explică Dr. Ana Leașu. Lumina soarelui este reflectată de nisip și de apă, astfel încât persoanele sensibile se pot înroși chiar și la umbră.
- Înainte de a pleca în vacanță, merg la solar, pentru ca pielea mea să-și poată construi protecția naturală.
Asta nu funcționează și este de-a dreptul o greșeală! Tuburile din saloanele de bronzare emit aproape numai radiații UVA – acestea bronzează pielea, dar nu îi permite să creeze o protecție naturală împotriva luminii. UVA este, de asemenea, responsabilă de riduri și de alte leziuni la nivelul pielii. Așadar, mai degrabă aplică mai degrabă un autobronzant de calitate sau lasă pielea să se bronzeze natural, chiar dacă durează mai mult. Iar dacă poți uita de solar, atunci totul ar fi minunat pentru tine și pielea ta.
- Cremele cu filtre minerale sunt mai bune decat cele cu filtre chimice.
Dr. Ana Leașu, medic specialist Dermatologie, ne arată care sunt caracteristicile acestor crème. “Cremele cu filtre minerale conțin particule minerale, anorganice – oxid de zinc, dioxid de titanium – ce se așează pe suprafața pielii. Acestea formează un strat protector ce blochează fizic RUV. Sunt substanțe fotostabile cu capacitatea de a reflecta eficient RUV. Sunt recomandate inclusiv persoanelor cu piele sensibilă, inclusiv bebelușilor.
Cremele cu filtre chimice conținsubstanțe organice, ce au în structura molecule de carbon. Sunt capabile, datorită structurii chimice, să absoarbă energia RUV, transformand-o în caldura ce se va disipa ulterior de la nivelul pielii. Sunt eficiente după 15-20 de minute de la aplicare.”
Cum se aplică produsele fotoprotectoare?
- Pentru a asigura o eficiență crescută, produsele fotoprotectoare trebuie aplicate corect.
- Cantitatea optimă: 2mg / 1cm2
- Aproximativ 30ml produs pentru acoperirea întregului corp – adult de greutate medie
- Se aplică cu 15-20 de minute înaintea expunerii la soare
- Reaplicare la fiecare 2 ore și după expunerea la apă (înot)
- Evitarea expunerii la soare în intervalul orar 10:00-16:00; evitarea expunerii la dispozitive de bronzat indoor – solar
- Imbrăcăminte adecvată: subțire, ce lasă pielea să respire, colorată (țesăturile colorate oferă o protecție crescută față de cele albe/în culori deschise).
- Purtarea ochelarilor de soare (protecție oculară – lentile cu spectru larg)
- Purtarea de șepci, pălării
Skinmedshop te asteaptă oricand ai nevoie de produse de calitate, profesionale, exclusiviste, achiziţionate numai de la producători autorizaţi. Produsele sunt folosite inclusiv de către medicii dermatologi din clinicile de specialitate!