Acasa Dermatologie si Estetica Medicala 15 ingrediente toxice pe care le găsești în produsele cosmetice

15 ingrediente toxice pe care le găsești în produsele cosmetice

de blogamalia

Dincolo de frumusețea exterioară, ca dermatolog, am ales să lupt cu bolile și cu timpul și să rămân “Loyal to perfect skin”. Ce înseamnă o piele perfectă pentru mine? În primul rand, o piele sănătoasă, iar acest lucru reprezintă un cumul de factori care pornesc din interior și se reflectă la exterior.


Alimentația și stilul de viață sănătos joaca un rol esențial atunci când vine vorba de o piele frumoasă, dar nu trebuie să uităm de rutina de îngrijire și produsele de care pielea noastră are nevoie zilnic. Odată cu acestea, ne lovim de o barieră: ingrediente toxice care se pot ascunde în produsele pe care le folosim.


Cu toate că substanţele toxice pentru organism se află în compoziţia produselor cosmetice cu un anumit scop (să îi ofere un miros plăcut, să le ofere o textură cremoasă, să împiedice dezvoltarea bacteriilor, să blocheze transpiraţia sau să protejeze pielea de razele UV), acestea se acumulează treptat în organism şi pot trece de la nivelul pielii direct în sânge, răspândindu-se în întregul corp şi provocând numeroase daune.


Fiind înconjurați de o varietate atât de largă de produse cosmetice dedicate pielii noastre, uneori poate fi dificil să te decizi asupra unui produs, însă, lista de ingrediente rămâne un reper de bază pe care ar trebui să îl ai în vedere fie că vorbim despre creme, măști sau produse de machiaj.
Astăzi vom face o scurtă trecere în revista a celor mai frecvente ingrediente toxice pentru pielea ta, cele pe care le regăsim adesea adăugate în cosmetice și de care este bine să te ferești.

• PARABENI (metilparaben, butilparaben, propilparaben, izobutilparaben sau etilparaben)
Unde se găsesc: produse pentru îngrijirea corpului (produse de machiaj, loțiuni hidratante, șampoane).
Efecte adverse: pot afecta sistemul endocrin; sunt asociați cu cancerul de sân

• DIETANOLAMINA (DEA, cocamida DEA, lauramida DEA, monoetanolamida MEA, trietanolamina TEA)
Unde se găsesc: creme, spume, produse de hidratare, șampoane, creme de protecție solară, săpunuri și produse de curățare
Efecte adverse: iritații ale pielii și ale ochilor, cancer de ficat, de piele și de tiroida

• FTALAȚI (dibutilftalat, DBP)
Unde se găsesc: produse pentru unghii și anumite spray-uri de par
Efecte adverse: toxici pentru aparatul reproducător și pot interfera cu sistemul endocrin.
• BUTILAT HIDROXIANISOL (BHA)
Unde se găsesc: loțiuni hidratante, produse de make-up. Sunt antioxidanți sintetici folosiți ca și conservanți.
Efecte adverse: pot produce cancer, interferează cu funcția endocrina, provoacă reacții alergice ale pielii.

• GUDRON
Unde se găsesc: vopsea de păr (cele închise la culoare conțin cantități mai mari).
Efecte adverse: potențial cancerigen și poate fi contaminat cu metale grele ce pot afecta creierul.

• FORMALDEHIDA
Unde se găsesc: produse pentru îngrijirea părului, loțiuni hidratante, produse pentru unghii, săpunuri pentru copii. Servește drept conservant.
Efecte adverse: cancerigenă, erupții cutanate, dureri articulare, alergii, depresie, dureri de cap, dureri în piept, infecții ale urechii, oboseală cronica, amețeală, insomnie.

• AROME SINTETICE ȘI PARFUMURI
Unde se găsesc: în parfumuri, dar și în produse etichetate drept lipsite de parfum.
Efecte adverse : alergii, astm, cancer, neurotoxic.

• ULEIURI MINERALE
Unde se găsesc: uleiuri pentru copii, loțiuni de corp, săpunuri, produse de machiaj.
Efecte adverse: provoacă acnee și îmbătrânesc prematur pielea prin faptul că încarcă porii și scad capacitatea pielii de a elimina toxinele. Sunt cu atât mai nocive, cu cât sunt mai puțin rafinate

• PETROLAT
Unde se găsesc: produse de îngrijire a părului, a pielii, rujuri și balsam de buze (în produse care dau strălucire părului sau buzelor).
Efecte adverse: poate fi contaminat cu impurități ce au potențial cancerigen.

• SILOXANI
Unde se găsesc: produse pentru păr, loțiuni hidratante, produse de machiaj.
Efecte adverse : pot afecta funcția endocrină și ficatul.

• LAURIL SULFAT DE SODIU (SLS)
Unde se găsesc: cosmetice care fac spumă: șampoane, produse de curățare, spumante de baie.
Efecte adverse: SLS poate afecta ficatul, poate provoca iritații ale pielii, ochilor și tractului respirator. SLES poate fi contaminat cu 1,4-dioxan, care este cancerigen

• ALUMINIU
Unde se găsesc: deodorante și antiperspirante.
Efecte adverse: Alzheimer, tulburări mentale, posibil factor de risc în cancerul de sân. Compușii pe baza de aluminiu din antiperspirante formează o barieră temporară la nivelul canalelor sudoripare, ceea ce împiedică transpirația să iasă la suprafață pielii, iar acest lucru împiedică toxinele să se elimine prin piele și le împinge înapoi în fluxul sanguin.

• METALE GRELE
Unde se găsesc: produse de machiaj, loțiuni pentru copii și multe alte categorii de produse cosmetice, adesea sub forma de impurități, caz în care nu sunt menționate pe lista ingredientelor.
Efecte adverse cancer, disfuncții ale aparatului reproducător, probleme neurologice (pierderea memoriei, schimbări de dispoziție, nervozitate, probleme musculare și articulare, afecțiuni cardiovasculare, probleme ale oaselor, sângelui, sistemului imunitar, rinichilor, dureri de cap, amețeală, voma, diaree, dermatita de contact, căderea și degradarea parului, disfuncții hormonale. Pentru unele dintre metalele grele, cum e prumbul, nu se cunosc dozele considerate sigure. Metalele grele se acumulează în organism în timp.

• DIOXID DE TITAN PULBERE
Unde se găsesc: produse de machiaj sub formă de pulbere
Efecte adverse: cancer al tractului respirator

• TALC
Unde se găsesc: pudră pentru copii, produse de igienă pentru femei, alte produse de îngrijire personală
Efecte adverse: problemele respiratorii.

Întrucât ingredientele sunt mai mereu trecute pe etichete în limba engleză, ai la îndemână unul dintre aceste trei website-uri ce îţi pun la dispoziţie informaţii despre fiecare substanţă ce se poate afla în compoziţia cosmeticelor:
http://www.ewg.org/skindeep/
http://www.cir-safety.org/ingredients
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pccompound
Pe fiecare dintre aceste site-uri este de ajuns să faci o căutare simplă cu numele substanţei şi vei obţine o mulţime de informaţîi. În ajutorul nostru vin şi cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România, care au efectuat câteva studii de piaţă privind toxicitatea cosmeticelor pe care le folosim, iar rezultatele le puteţi vedea aici.
Tu câtă grijă acorzi acestui aspect? Verifici întotdeauna lista de ingrediente atunci când cumperi un produs? Aștept părerea ta în comentarii!

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu