Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Melasma: cauze și tratament

Melasma: cauze și tratament

de blogamalia

Pigmentarea facială și în special melasma, o afecțiune întâlnită mai ales la femei, este o afecțiune cu mare impact estetic datorită colorației brune, variind de la nuanțe pale pană la brun-închis și chiar negru. Leziunile apar de obicei pe frunte, în zona perioculară, deasupra buzei superioare, în zona obrajilor și, mai rar, în zona gâtului. Iată care sunt cauzele care determină apariția melasmei și cum se poate trata această afectiunie!

Factori favorizanți

Melasma este asociată frecvent unui context hormonal, apare în dezechilibre precum sindromul ovarelor polichistice, asociată contracepției și frecvent în sarcina, însă mai exista și alti factori care favorizează apariția acesteia precum factorii genetici, expunerea la soare, fototipul cutanat (mai închis).

Diagnosticul trebuie stabilit de medicul specialist dermatolog pentru a încadra în context acut sau cronic, superficială sau profundă în funcție de structurile afectate majoritar, detalii importante pentru stabilirea tratamentului. De asemenea o serie de alte leziuni pigmentare trebuiesc diagnosticate precum lentigo solar sau keratozele actinice dintre cele mai frecvente. În acest caz, dermatoscopia este instrumentul de diagnostic.

Melasma: tratament recomandat

Depigmentarea zonelor afectate trebuie realizată cu blândețe, altfel iritația produsă prin medicație locală poate antrena agravarea leziunilor. Din fericire, avem la dispoziție o serie de proceduri, tehnologii laser și produse topice (de uz local) de tratament astfel încat depigmentăm complet pielea afectată.

Tratamentul melasmei include proceduri avansate care pot fi efectuate doar de către specialiști și care se bazează pe tehnologii moderne de estetică medicală printre care se numără peelingurile, microneedling, terapiile laser (Clear Lift, VBEAM Perfecta), sau mezoterapia depigmentanta.

În afara cabinetului este necesar și un tratament la domiciliu, pe care eu îl recomand cu rolul de a consolida efectele tratamentului de cabinet și de a le menține în timp.

De asemenea, fotoprotectia este strictă și necesară, recomandarea mea fiind cremele cu factor de protective 50+, cu filter pentru UVB și UVA, aplicate correct și în cantitatea suficientă.

Se recomandă că toate aceste forme de tratament să fie completate de un regim de viață echilibrat, în care să se evite stresul (ce influențează balanța hormonală), și de o alimentație sănătoasă.
Și nu uitați, cel mai bun fard este grija pentru noi înșine!

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu