Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Acneea la maturitate: cauze și tratament

Acneea la maturitate: cauze și tratament

de blogamalia

Acneea este o afecțiune prezentă atât în rândul adolescenților, cât și în rândul adulților. Aceasta poate apărea la vârsta maturităţii  datorită unor factori care pot fi uşor de controlat, spre deosebire de acneea la pubertate, care este influenţată în mare măsură de explozia hormonală specifică vârstei.

Cauzele acneei la maturitate

În general, anumite produse cosmetice pot constitui o cauză bine determinată pentru declanșarea acneei: cremele de faţă, loţiunile de protecţie solară, gelul de bierbierit şi toate celelalte produse pe bază de ulei pot înfunda porii şi astfel pielea nu mai poate respira. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, schimbaţi produsele de îngrijire a părului şi pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice. Stoarcerea coşurilor nu este deloc benefică şi poate face mai mult rău decât bine, crescând gradul de inflamaţie şi riscul de a rămâne cu cicatrici  permanente.

Spălatul excesiv şi gelurile exfoliante sunt, de asemenea, pe lista cauzelor. Spălatul excesiv cu săpunuri care conţin substanţe chimice agresive şi alcool nu fac decât să favorizeze apariţia acneei pentru că astfel pielea va secreta şi mai mult sebum pentru a compensa, astfel existând riscul crescut de apariţie a coşurilor. Și nu trebuie să uităm de stres. Atunci când sunteţi stresaţi, organismul eliberează aşa-numitul hormon al stresului numit cortizol care poate favoriza hiperproducţia de uleiuri naturale ale glandelor sebacee.

Dezechilibrul hormonal (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, întreruperea administrării de anticoncepţionale orale etc.) poate fi un factor în aparișia acestei boli, dar și moștenirea genetică.

Tratamentul acneei la adulți

În acest caz, consultul dermatologic este esenţial pentru a afla care este cea mai bună variantă de tratament, deoarece fiecare caz este unic, la fel și tratamentul. În timpul consultației se efectuează un examen clinic dermatologic, o anamneză amănunțită pentru a află cât mai multe detalii despre istoricul afecțiunii, factorii care agravează acneea, tratamente folosite.

Pe baza tuturor acestor informații se poate recomanda un tratament adaptat, PERSONALIZAT care se poate ajusta în funcție de evoluție.

Tratamente laser ultraperformante în acnee

Terapia laser reprezintă o metodă modernă și eficientă pentru tratamentul unei serii variate de afecțiuni. Rezultatele apar imediat după procedură, nu există reacții adverse importante, vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp.

De exemplu, Clear Skin este un laser folosit în dermatologia estetică pentru mai multe tipuri de afecțiuni: acnee, cicatrici postacnee, afecțiuni vasculare, hiperpigmentație.


Laserul Clear Skin are două acțiuni principale în tratamentul acneii active:
• va reduce flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare 
• va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretând sebum în cantitate mai mica.


Deoarece tratamentul nu afectează epidermul (stratul extern, protector al pielii) timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, față de alte lasere mai agresive.

Protocolul cuprinde o serie de 4-6 ședințe, spațiate la 2 săptămani și pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe, personalizate pentru fiecare pacient în parte.

O ședință de tratament durează 30 minute, nu necesită anestezie, senzația de obicei în timpul procedurii este căldura, ușoare întepături. Spre deosebire de alte tratamente pentru acnee (peeling chimic, laser CO2 fracționat, microneedling) pacientul se poate întoarce la activitățile zilnice pentru că pielea nu a fost afectată și nu are nevoie de o perioadă de vindecare

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu