Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Alunițele și sănătatea pielii ABCDE-ul alunițelor (monitorizarea facilă, care-ți salvează viața)

Alunițele și sănătatea pielii ABCDE-ul alunițelor (monitorizarea facilă, care-ți salvează viața)

de Amalia

Alunițele sau nevii, în termeni medicali, sunt tumori benigne formate din conglomerări/cuiburi de melanocite. Mulți dintre noi avem până la 40 de alunițe pe corp. Numărul și aspectul lor variază în funcție de moştenirea genetică și expunerile la soare. Ele își pot schimba aspectul sau pot chiar să dispară în timp.

Deși majoritatea rămân în această fază benignă, o parte dintre ele pot să se transforme în melanom malign (cel mai agresiv cancer cutanat). Detecția timpurie este salvatoare și de aceea este foarte importantă monitorizarea acestora de către un medic specialist, care să le analizele atât clinic, cât și dermatoscopic.

Când apar alunițele?

Ele pot să apară oricând, dar se întâmplă în special în perioada copilăriei și a adolescenței. Unii se nasc cu ele, așa numiţii nevi congenitali. Aceştia sunt de obicei mai mari în dimensiune și au un risc mai mare de transformare în melanom, față de alunițele dobândite ulterior.

Alunițele variază ca formă, culoare și dimensiune. Astfel, putem să întalnim pe corpul unui pacient diverse tipuri de alunițe: mici, mari; plane, elevate; brune, negre, cafenii, eritematoase (rosii), albastre, roz; rotunde/ovalare, sau de forme neregulate.

Pot să apară pe față, torace (în special la barbați), pe membrele inferioare (în special femeile prezintă această dispunere), dar le putem întâlni şi pe scalp, unghii, pe degete, palme sau ocular.

ABCDE-ul alunițelor  

Întotdeauna când monitorizăm alunițele acasă, trebuie să ne raportam la ghidul ABCDE: A=asimetrie (forma aluniței, jumătate din leziune nu este asemanătoare cu cealaltă jumătate), B=margini neregulate; C=culoare (o variație mare de culori prezentă: de la negru, brun, rosu, roz, cafeniu, albastru), D=diametru (mai mare de 5mm), E=evoluție (toate aceste schimbări care apar de-a lungul timpului, plus posibilitatea apariției ulcerației, sângerării și pruritului local).

De ce e important să le monitorizăm?

Aluniţele pot oricând să se modifice și să se transforme într-un inamic veritabil, și anume în melanom malign. De aceea, trebuie să fim prevăzători, în special dacă avem un număr mare de asemenea semne pe corp, dacă ne ştim cu istoric familial de melanom malign, sau dacă am avut arsuri solare repetate (în special în perioada copilăriei), expuneri la radiații și substanțe chimice, sau avem pielea deschisă la culoare.

Ce putem să facem pentru a avea o piele sănătoasă?

 Pacienții cu foarte multe alunițe și cu factori de risc prezenți trebuie evaluați anual de către medicul specialist. Pentru o examinare cât mai obiectivă și eficientă este necesară înregistrarea digitală dermatoscopică a acestora, pentru a obține date în dinamică, legate de modificările acestora. Astfel, medicul specialist dermatolog va stabili obiectiv necesitatea exciziei chirurgicale a leziunilor suspecte. Al doilea aspect este reprezentat de protejarea alunițelor de factorii nocivi. Evitaţi expunerea la soare vara, în special în intervalele 10-18. Arsurile solare din perioada copilăriei mai ales, dar și cele din perioada de adult, sau traumatizarea repetată a nevilor devin factori de risc. Se recomandă expunerea la soare doar dimineața şi seara, cu protecţie solară SPF 50, purtarea hainelor cu filtru UV, evitarea traumatismelor (atenție în special pentru leziunile din palme, tălpi și de la nivelul scalpului, deoarece sunt, de obicei, uitate). Să nu uităm că ne expunem la soare în orice moment al zilei când  suntem în aer liber, nu doar când mergem la mare. De aceea, trebuie să protejăm întreaga suprafață a corpului. Cel mai frecvent, cancerul de piele apare pe pielea sănătoasă, fără prezența obligatorie a aluniţelor.

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu