Terapia laser reprezintă o metodă modernă și eficientă pentru tratamentul unei serii variate de afecțiuni. Rezultatele apar imediat după procedură, nu există reacții adverse importante, vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp.
Clear Skin este un laser de tip Er:Glass 1540, folosit în dermatologia estetică pentru mai multe tipuri de afecțiuni: acnee, cicatrici postacnee, afecțiuni vasculare, hiperpigmentație, îmbătrânire. Este o tehnologie ALMA LASERS, lider mondial in domeniul laserelor medicale, adaptată platformei Harmony.
Laserul Clear Skin generează micro-pulsuri de energie laser către piele, captate de anumite structuri țintă de la nivelul dermului (stratul mai profund al pielii, cel de sub epiderm), unde declanșează o serie de schimbări.
Laserul are două acțiuni principale în tratamentul acneii active:
- va reduce flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene
- va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretând sebum mai fluid, în cantitate mai mică.
La nivel clinic aceste efecte se vor traduce prin reducerea hiperseboreii, a comedoanelor închise și deschise și a leziunilor inflamatorii de acnee.
În același timp, acele micro-pulsuri de energie cauzează microinjurii ale colagenului de la nivelul dermului, provocând o reacție de vindecare, cu sinteză de colagen și elastină, corectând cicatricile postacnee, petele pigmentate și în general vor crea o piele mai fină, mai uniformă, mai estetică.
Deoarece tratamentul nu afectează epidermul (stratul extern, protector al pielii) timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, față de alte lasere mai agresive.
Protocolul cuprinde o serie de 4-6 ședințe, spațiate la 2 săptămani și pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe.
CONTRAINDICAȚII ABSOLUTE
- Istoric neoplazii (cancere) in evoluție
- Sarcina și alăptarea
- Infecții locale active (herpes, stafilococie, etc.)
- Leziuni cutanate suspecte pe zona tratată
- Tratamente fotosensibilizante (ex. Roaccutane)
- Fotodermatoze
- Epilepsie necontrolată
CONTRAINDICAȚII RELATIVE
- Infecții sistemice (HIV, hepatite)
- Utilizarea unor medicamente fotosensibilizante (retinoizi locali, antibiotic, etc.)
- Expunerea prelungită la soare sau bronzare artificială cu 3-4 săptămâni inainte si după procedură)
- Utilizarea anticoagulantelor
- Alte afecțiuni asociate (epilepsie, colagenoze, diabet zaharat, psoriasis, vitiligo, coagulopatii, etc.)
- Radioterapie
- Tendința la cicatrizare defectuoasă (cicatrici hipertrofice, cicatrici cheloide)
Patologiile asociate si medicatia administrate vor reprezenta contraindicații absolute sau medicul curant va decide asupra efectuării procedurii în urma anamnezei, examinării clinice și având in vedere recomandarea medicului de specialitate.
În urma tratamentelor laser pot să apară POSIBILE RISCURI ȘI COMPLICAȚII TEMPORARE SAU PERMANENTE:
- Sângerare, exudare, crustificare– tratamentul intens poate cauza sangerări punctuale, pete și (puncte mici rosii sub suprafața pielii), și/sau exudare. Crustele de vindecare se pot forma când sângele sau lichidul de exudație se usucă.
- Purpura, echimoze– este un fenomen tranzitor, care se menține 7-14 zile.
- Vezicule, bule, arsuri– încălzirea pielii poate duce la apariția de arsuri cu vezicule/bule și cruste de vindecare. Vindecarea se face de obicei în 3-7 zile.
- Hiperpigmentarea: în timpul fazei de vindecare, zona tratată poate fi mai inchisă la culoare. Acest fenomen se numește hiperpigmentare postinflamatorie. Hiperpigmentarea postinflamatorie este parte din răspunsul normal al pielii la injurie. Această hiperpigmentare este mai frecventă la persoanele cu piele închisă la culoare, la pacienții bronzați în momentul procedurii sau la persoanele care se expun la soare după procedură. Pentru a scadea riscul de apariție, zona tratată trebuie protejată de expunerea la soare; totuși, la unii pacienți această hiperpigmentare apare și dacă zona nu este expusă la soare. Hiperpigmentarea este aproape întotdeauna cu efect temporar, răspunde la terapia topică de depigmentare și se remite în timp (3-6 luni).
- Hipopigmentarea: la unii pacienți zona tratată se decolorează, devine mai deschisă decât pielea din jur. Poate să apară mai ales după folosirea laserelor care țintesc melanina drept cromofor. Hipopigmentarea este observată după mai multe ședințe și mai ales la pacienții cu piele închisă la culoare. Complicația este frecvent temporară, deși au fost raportate și cazuri permanente.
- Cicatricile: Apar datorită injuriei termice directe indusă de laser și/sau cicatrizării anormale a pacientului. Cicatricile deprimate sau proeminente la suprafața pielii pot fi permanente.
- Infecții: datorită lezării epidermului e posibilă infectarea zonei tratate. Sunt posibile infecții bacteriene, virale și fungice superficiale. Infecția postprocedură poate să ducă la apariția de cicatrici și modificări ale pigmentării pielii.
- Accentuarea culorii tatuajelor cosmetice: închiderea culorii este atribuită conversiei oxidului feric la oxid feros din cerneala tatuajului, indusă laser, producând o pigmentație neagră insolubilă în piele.
Reacții adverse legate de anestezie: anestezia locală sub formă de cremă sau injectabilă (xilina) poate avea reacții adverse. Cea mai frecventă este alergia la substanțele anestezice care poate fi locală sau sistemică. Dacă banuiți ca ați putea fi alergic la substanțele anestezice folosite, informați medicul curant.
Complicațiile oculare: pot apărea prin expunerea directă sau indirectă a ochilor la iradierea laser. Leziunile sunt în funcție de lungimea de undă. De aceea, ochelarii de protecție trebuie purtați atât de către pacient, cât și de operator.
În timpul și după tratamentele laser pot să apară următoarele REACȚII ADVERSE:
- Discomfort: marea majoritate a persoanelor care urmează un tratament laser vor simți în grade diferite un discomfort/senzația de căldură/arsură. Discomfortul este de obicei temporar în timpul procedurii și localizat la nivelul zonei tratate. Rar, senzația de sensibilitate/discomfort poate să persiste câteva zile pînă la câteva săptămâni.
- Roșeața și umflare: tratamentele laser pot cauza grade diferite de roșeața și umflare a zonei tratate. Aceste efecte adverse frecvente pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni în funcție de tipul de laser și tipul de tratament.
- Mâncărime: poate să apară datorită procesului normal de vindecare sau din cauza apariției unei infecții sau a dermatitei de contact. Se remite de obicei în câteva zile.
- Acnee sau formarea de milia: un puseu de acnee sau formare de milia (chisturi mici albicioase) pot să apară după tratamentele laser. Se rezolvă spontan sau după aplicarea de acid glicolic sau retinoizi.
- Reactivarea infecției cu herpes simplex: tratamentele laser pot duce la reactivarea infecției herpetice.
RECOMANDĂRI ÎNAINTE DE TERAPIILE LASER:
- evitați expunerea la soare sau surse artificiale de lumină și folosiți zilnic cremă cu factor de protecție solară SPF 50+. Discutați cu medicul curant cu cât timp înainte de procedură trebuie evitată expunerea la UV și trebuie renunțat la autobronzant.
- înaintea procedurii laser se impune oprirea medicamentelor fotosensibilizante sistemice (retinoizi, antibiotice), oprirea unor tratamente locale (depigmentante, retinoizi, fototerapii). Discutați cu medicul curant cu cât timp înainte de procedură trebuie întrerupt tratamentul.
- discutați cu medicul curant modalitatea optimă de ingrijire a pielii înainte de procedură.
- zona care urmează a fi tratată nu trebuie să fie machiată; machiajul poate fi folosit la 24 de ore după tratament.
- dacă sunteți predispus să faceți herpes simplex, informați medicul curant și începeți profilaxia infecției herpetice cu aciclovir comprimate conform sfatului medicului.
- informați medicul de prezența machiajelor permanente.
- în ziua procedurii nu folosiți machiaj și parfum. Mâncați o masă solidă în ziua procedurii, îmbrăcați-vă în haine comode, dacă aveți părul lung, prindeți-l pentru a lăsa liberă zona feței și a gâtului.
RECOMANDĂRI DUPĂ TERAPIILE LASER:
- evitați expunerea la soare sau surse artificiale de lumină 4 săptămâni după procedură.
- aplicați zilnic cremă ecran solar cu SPF 50 + zilnic (conform recomandărilor medicului)
- medicul va recomanda utilizarea unor produse speciale pentru îngrijirea pielii atât imediat după procedură cât și în perioada următoare pentru a minimiza riscul de reacții adverse și complicații, dar și pentru a obține cât mai bune rezultate după procedura pe care o veți efectua.