Acasa Aparitii Presa CUM TRATĂM CELE MAI FRECVENTE AFECȚIUNI ALE PIELII VARA

CUM TRATĂM CELE MAI FRECVENTE AFECȚIUNI ALE PIELII VARA

de Amalia

1. Cu ce probleme dermatologice ne confruntăm în mod special vara?

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice în perioada verii este melasma. Aceasta este una dintre cel mai dificil de gestionat tulburări de pigmentare a pielii, fiind adesea declanșată sau agravată în sezonul estival.

Constă în leziuni simetrice, hiperpigmentate, situate centrofacial în cea mai mare parte a cazurilor. Managementul melasmei este unul complex, incluzând tratamente topice, fotoprotecție strictă și proceduri dermatologice.

De asemenea, vara întâlnim o creștere a pacienților ce își doresc verificarea dermatoscopică a leziunilor melanocitare.

Dar afecțiunile dermatologice sunt numeroase, medicul specialist dermato-venerolog ocupandu-se de mii de probleme ale pielii, scalpului și unghiilor.

Frecvent pacienții de toate vârstele se prezintă pentru diagnosticul și tratamentul acneei, în forme clinice variate.

Aceasta este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dermatologice, atât la adolescent, cât și la adult. Managementul acneei este unul complex, personalizat, adaptat nevoilor particulare ale fiecărui pacient.

Adesea, în completarea diagnosticului, medicul specialist va recomanda analize de sânge uzuale/hormonale, iar în anumite cazuri abordarea va fi una multidisciplinară (medic dermatolog, endocrinolog, ginecolog).

Dr. Alexandra Andreescu, medic Specialist Dermatovenerologie în cadrul Skinmed Clinic, Centrul de Excelență în Dermatologie București, Expert Dermatoscopie & Diagnostic Melanom / Acnee & Terapii laser

Cu ajutorul terapiilor disponibile la momentul actual, atât topice cât și sub forma dispozitivelor laser, atât acneea cât și cicatricile post acnee, indiferent de forma lor, pot fi gestionate.

2. Ce facem cu copiii în preadolescență? Cum se previne și tratează acneea?

Acneea poate debuta încă din preadolescență la persoanele predispuse. Primul pas constă în crearea unei rutine de îngrijire adaptate, constând într-un produs de curățare destinat tenului cu tendință acneică, o cremă seboreglatoare dermatocosmetică și un factor de protecție înalt, noncomedogenic.

Dacă, sub o rutină simplă și corectă, leziunile de acnee nu se ameliorează după un interval de 3 luni, este recomandată o consultație de specialitate pentru stabilirea unui tratament adecvat.

3. Cum și prin ce procedee se pot îndepărta punctele negre de pe față/nas, la copii, fără să rămână pe față cu semne sau găuri?

Leziunile de acnee, fie că sunt non inflamatorii (comedoane închise sau deschise), fie că sunt inflamatorii (papule, pustule, chisturi) nu se îndepărtează niciodată acasă de către pacient.

Acestea pot fi drenate în cadrul unei proceduri medicale, steril, în cabinetul de dermatologie, urmate de aplicarea unui peeling chimic superficial sau în cadrul altor proceduri precum microdermabraziunea, pentru a ne asigura că se vor vindeca în mod corect, fără a lăsa în urmă semne inestetice.

4. Cum ar trebui să ne pregătim corpul pentru expunerea la soare?

Expunerea la soare ar trebui făcută treptat și numai în anumite intervale orare. Putem beneficia de aportul ideal de vitamina D dacă ne expunem cca 10, 15 minute dimineața, până la orele 11.00 sau după-amiază, după ora 17.00. Purtăm haine termorezistente la soare și folosim crème/spray-uri cu factor ridicat de protecție solară – 50.

Acestea se aplică din 2 în 2 ore, dacă stăm la umbră, și de fiecare dată când ieșim din apă, dacă mergem la piscină sau la mare.  

5. Cum să ne ferim alunițele de ultraviolete astfel încât să nu existe probleme?

Expunerea la soare trebuie să fie făcută corect, controlat. Se va evita expunerea în intervalul orar 10:00-16:00, pielea trebuie protejată în totalitate, nu doar la nivelul nevilor melanocitari, cu produse ce oferă protecție solară cu spectru larg (spf50), aplicate în cantitate corectă și reaplicate conform recomandărilor (la fiecare 2 ore, de fiecare dată când ieșim din apă, ștergem pielea cu prosopul sau transpirăm).

Pe lângă fotoprotecția topică, sunt recomandate hainele ce acoperă o suprafață corporală cât mai mare, din materiale naturale, șepci, pălării și ochelari de protecție cu filtre UV.

În plus, anual, este necesară verificarea dermatoscopică a leziunilor melanocitare, screening ce poate depista precoce eventualele modificări de la nivelul acestora.

6. Cum se depistează rapid cancerul de piele? Care sunt cele mai frecvente simptome?

Prin screening constant, dermatoscopia corporală fiind indicată anual sau mai des, în funcție de particularitățile fiecărui pacient (istoric de cancer de piele personal sau familial, nevi atipici etc.).

Evaluarea dermatoscopică de rutină, anuală, poate depista precoce eventuale modificări la nivelul leziunilor melanocitare, ideal înainte ca acestea să sufere modificări decelabile cu ochiul liber de către pacient.

Este indicată o consultație și dermatoscopie atunci când pacientul observă o leziune nou apărută, cu creștere rapidă, asimetrică atât ca formă cât și culoare, o leziune ce sângerează, ce nu se vindecă sau ce a fost traumatizată în mod repetat.

7.  Când și cum ne facem harta alunițelor și ce presupune ea?

Harta alunițelor sau evaluarea dermatoscopică Total Body este recomandată anual pacienților ce au un număr crescut de alunițe sau acestea sunt situate pe zone greu de monitorizat vizual (torace posterior), celor ce au un istoric personal sau familial de cancer de piele, istoric personal de nevi displazici, arsură solară repetată în antecedente, expunere la solar, fototip deschis. De rutină, harta alunițelor se face anual, cu reevaluare periodică punctuală (3-6 luni) a leziunilor ce prezintă un grad important de atipie.

Constă în scanarea corporală completă, cu ajutorul fotografiilor macroscopice de înaltă precizie, urmată de marcarea și înregistrarea dermatoscopică a leziunilor melanocitare vizate.

Astfel, modificările potențiale la nivelul leziunilor melanocitare și non melanocitare pot fi decelate precoce, înainte ca acestea să dea semne clinice. Investigația durează în medie 30-60 de minute, este complet non ivazivă și nedureroasă și ajută la detectarea precoce, în stadiu inițial, a eventualelor neoplazii cutanate.

8. Cât de des ar trebui să mergem vara la medicul dermatolog?

Ori de câte ori observăm pe piele ceva în neregulă. Dacă nu avem niciun simptom, recomand cel puțin o consultație dermatologică, aceasta incluzând dermatoscopia leziunilor cutanate care nu pot fi observate întotdeauna cu ochiul liber.

Acest tip de screening este de dorit înainte de venirea verii, de expunerea masivă la soare, dar și după trecerea verii, pentru a constata eventuale leziuni provocate în timpul celui mai fierbinte anotimp.

Acest articol a apărut pe site-ul PressHub în luna iulie 2023

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu