Acasa Dermatologie si Estetica Medicala TELOMERII, SAU CHEIA INVIZIBILĂ!

TELOMERII, SAU CHEIA INVIZIBILĂ!

de Amalia

TELOMERII, reprezintă un material genetic, o regiune ADN, dispusă la capătul fiecărui cromozom. Aceștia sunt descoperirea secolului XXI, premiată cu NOBELUL PENTRU MEDICINĂ. Cercetătorii au descoperit că dimensiunea acestor telomeri este direct proporțională cu tinerețea biologică și starea noastră de sănătate.

În celule, telomerii sunt terminațiile cromozomilor și au rolul de a păstra tinerețea și integritatea materialului genetic uman. Savanții au descoperit că lungimea telomerilor este direct proporțională cu tinerețea biologică și cu speranța de viață a oamenilor.

Pentru a preveni pierderea genelor pe măsură ce cromozomii se termină, vârfurile cromozomilor au „protecții” de ADN numite telomere. Telomerii constau din sute sau mii de repetări ale aceleiași secvențe scurte de ADN, care variază între organisme. Unele celule au capacitatea de a inversa scurtarea telomerilor prin exprimarea telomerazei, o enzimă care extinde telomerele cromozomilor. Telomeraza este o ADN polimerază dependentă de ARN, adică o enzimă care poate face ADN folosind ARN ca șablon. Cum funcționează telomeraza? Enzima se leagă de o moleculă de ARN special care conține o secvență complementară repetării telomerice. Acesta extinde (adaugă nucleotide) catenele suprasolicitate ale ADN-ului telomerilor folosind acest ARN complementar ca șablon.

Ornish D. et all au desfășurat un studio publicat în Lancet Oncology asupra unui grup de pacienți cu neoplasm prostatic, urmarind supraviețuirea, prin aprecierea dimensiunii telomerilor. Grupului de pacienți le-au fost aplicate  măsuri de intervenție asupra stilului de viață și s-a observant creșterea lungimii telomerilor si implicit a supraviețuirii. În categoria acestor măsuri au fost:

  • adaptarea dietei, preponderent vegetariană, conținut redus grăsimi
  • activitate fizică regulată, plimbare 30 min, 6 zile/săptămană
  • activități de conectare minte-corp (mind and body) precum practicarea meditației, tehnicilor de vizualizare, yoga, tehnici de respirație, sau protocolale de relaxare progresivă, 60 minute/zi
  • participare în cadrul grupurilor de suport, 60 minute/săptămană

S-a observant o scăderea în lungimea telomerilor (scurtarea acestora)  odata cu înaintarea în varstă, apariția afecțiunilor precum cancere, diabet, obezitate, demență, osteoporoză, etc. Suntem în permanentă reînnoire, ne regenerăm activ și reușim a controla aspecte importante legate de starea de sănătate sau chiar de durata de viață.

We are NOT our genes! We can influence them!

Ne putem influența activ procesele biologice prin practicile de reconectare și redescoperirea bucuriei, a fericirii în viața noastră. Mintea este și trebuie implicată activ în procesul de vindecare și în starea de sănătate!

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu