Indiferent de tipul de ten pe care îl ai, fie el uscat, mixt, gras sau normal, procesul de exfoliere, fie el prin metode mecanice sau chimice, este o parte esențială rutinei de îngrijire. Realizată periodic și corect, exfolierea tenului ajută la corectarea multor imperfecțiuni ale pielii, printre care putem vorbi despre problemele provocate de acnee, îmbătrânire sau pigmentare.
Secretul din spatele tinereții este complex, însă exemplul ideal de piele perfectă este pielea copiilor – netedă, luminoasă, lipsită de linii fine. Un factor esențial care stă la baza unui ten sănătos este regenerarea, iar cu cât avansăm în vârstă, textura pielii noastre devine mai dură, mai aspră, deoarece ritmul celulelor noastre de a se regenera scade semnificativ. Drept urmare, celulele moarte rămase mult timp pe piele conduc la accentuarea liniilor fine sau la creearea aspectului de ten obosit, tern și lipsit de strălucire.
Vestea bună este că putem ajuta pielea să se regenereze cu ajutorul tratamentelor de ultima generație care se realizează în clinicile medicale, dar îi poți oferi tenului tău un mic ajutor și din confortul casei tale, având o rutină de îngrijire corespunztoare care include neapărat și pasul de exfoliere corectă.
Ce presupune procesul de exfoliere?
Exfolierea este procesul de înlaturare a celulelor inactive (celulelor moarte), a impurităților și a excesului de sebum care se află în stratul superior al pielii și poate fi făcută mecanic, prin folosirea unor particule abrazive, sau chimic, prin folosirea unor acizi slabi.
Este destul de derutant cu atât de multe variante să știi exact care ți se potrivește, așa că sunt aici pentru a-ți da noi o mână de ajutor.
Tipuri de exfoliere
Exfoliere mecanică
Exfolierea mecanică a tenului presupune eliminarea celulelor moarte folosind produse ce conțin particule abrazive sau folosirea unei perii ori a unui prosop umed pe care a fost aplicată anterior o cantitate de produs de curățare a fetei.
Exfoliere chimică
Principala diferență între exfolierea mecanică și exfolierea chimică este nivelul la care acționează substanțele. Astfel, putem realiza o exfoliere mai profundă cu ajutorul acizilor exfolianti care se folosesc în realizarea unei exfolieri chimice. Există două categorii principale de exfolianti chimici: AHA (acizi alpha hidroxy) și BHA (acizi beta hydroxy).
Acizii AHA sunt derivati din substanțe naturale și sunt ideali pentru exfolierea pielii uscate, deoarece îndepărtează „lipiciul” care ține împreună celulele de piele moartă. Acizii de acest tip sunt solubili în apă și nu pătrund foarte adânc în pori.
Acizii BHA conțin molecule solubile în ulei și pot pătrunde mai adânc în piele și pori. Aceștia au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene, care ajută la realizarea unei exfolieri mai profunde. Sunt potriviți pentru pielea uleioasă, cu puncte negre și predispusă la acnee.
Pentru a îmbunătăți semnificativ calitatea pielii, atunci când este vorba de aspectul îmbâtrânit, pătat, tratamentele realizate în clinicile dermatologice pot fi soluția cea mai rapidă și mai eficientă. Cea mai populară alegere este microdermabraziunea, o procedură prin care este curățat stratul de la suprafață și nu necesită repaos, iar rezultatele durează aproximativ o lună. De asemenea, microdermabraziunea este recomandată și persoanelor care au cicatrici post acneice și riduri pronunțate.
Beneficiile exfolierii
– Micșorează dimensiunea porilor
– Ajută la îndepărtarea urmelor lăsate de acne
– Îmbunătățește aspectul pielii
– Ajută la absorbția în piele a produselor hidratante
Metode de exfoliere în funcție de tipul de ten
Exfoliere pentru ten gras
Caracterizat printr-un exces de sebum și pori vizibil măriți, tenul gras este predispus și apariției de coșuri și puncte negre. Exfolianti chimici, atât AHA, cât și BHA, sunt ideali în acest caz, însă dacă te confrunți cu acnee evita pe cât posibil exfolierea mecanică, deoarece poți crea leziuni care conduc la multiplicarea bacteriilor.
Exfoliere pentru ten mixt
Dacă zona T este mai grasă (frunte, nas, barbie) și alte zone sunt normale, chiar uscate., va trebui să folosești un exfoliant diferit pentru fiecare în parte. Pentru zonele mai uscate, folosește acizi AHA, iar pentru zonele mai grase, exfoliază-te cu acizi BHA.
Exfoliere pentru ten normal
Deși tenul normal pare lipsit de probleme, nu înseamnă că nu ar trebui exfoliat. În acest caz recomand o exfoliere blanda, care încurajează producerea de colagen,Poți încerca varianta cu acid glicolic care te va ajuta să ai un ten mai hidratat. Poți opta și pentru exfolierea mecanică, pentru a elimina celulele de piele moartă.
Recomandări de exfoliere pentru tenul sensibil
Sensibilitatea pe care o poți avea la anumite substanțe nu reprezintă un “tip de ten”, întrucât ori ten poate fi sensibil, fie el mixt, gras, uscat sau normal. Dacă ai un ten care se irită foarte ușor în contact cu produsele de curățare optează pentru acizi din plante și fructe, precum papaya sau acidul lactic.
TIPS: Încearcă orice produs mai întâi pe mâna și așteaptă 20 de minute pentru a observa dacă se produce o posibilă reacție alergică.
Contraindicații
Când nu este recomandată exfolierea mecanică?
– ten cu rozacee, cuperoză, acnee cu pustule, dermatită, ten sensibil, dar și orice altă afecțiune care lasă tenul cu leziuni și iritații;
– dacă ai o tăietură, o infecție sau suferi de o arsura solară.
Când nu este recomandată exfolierea chimică?
– dacă ai alergie la aspirină (acid acetilsalicilic), evită folosirea unui exfoliant cu BHA.
Orice tip de exfoliere ai alege, nu uita de crema cu protecție solară care trebuie aplicată zilnic!
Dacă alegi exfolierea chimică ar trebui să ai în vedere faptul că acizii fotosensibilizeaza pielea – astfel, dacă te expui la soare în timpul sau după folosirea lor (chiar și la două săptămâni distanță), trebuie să aplici cremă de protecție cu minimum SPF 30. În caz contrar, există riscul să apară iritații sau chiar pete solare.