Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Uită de vergeturi pentru totdeauna!

Uită de vergeturi pentru totdeauna!

de Amalia

Sezonul călduros debutează o dată cu venirea primăverii. Acum începem să ne expunem tot mai multe părți ale corpului, lăsand la vedere pielea. Iar pielea trebuie să arate impecabil.

Prin urmare, dacă vergeturile sunt o problemă pentru tine, fie ca ai avut oscilații de greutate, ai fost însărcinată sau ai suferit de tulburări hormonale, la Skinmed Clinic există cele mai bune soluții de tratament, care te vor aduce în formă optimă în cel mai scurt timp.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile, numite medical striae albae sau rub

rae în funcție de aspectul și vechimea lor, sunt acele dungi de culoare și textură diferite de la pielea din jur, dispuse în paralel, care apar cel mai adesea pe abdomen, dar și pe coapse, fese, brațe sau piept. Le putem întâlni indiferent de vârstă, sex sau fototipul pielii. Deși inofensive din punct de vedere medical, vergeturile pot avea un impact major asupra stimei de sine.

De ce apar vergeturile?

Vergeturile apar frecvent la adolescente și în timpul sarcinii, când există o creștere bruscă a înălțimii sau modificări majore ale greutății, dar pot fi și rezultatul anumitor dezechilibre sau tulburări hormonale (exces de cortizol, sindrom Cushing, sindrom Marfan etc.) sau administrarea unor medicamente. Apar sub formă de dungi roz-purpurii sau albe, ca urmare a modificărilor fibrelor de colagen și a țesutului elastic din piele, atunci când este supus unei tensiuni crescute.

Există o serie de factori de risc în apariția lor, cum ar fi sexul feminin, predispoziția genetică, tulburările hormonale sau obezitatea. Deși nu asociază complicații, vergeturile pot fi, în cazuri rare pruriginoase sau pot provoca disconfort local, în special la debut.

Diagnosticul vergeturilor se face după un consult de specialitate, examen clinic și anamneză.

Striurile recente – striae rubrae sunt de culoare roșie / roz-violet sau negru-violet în cazul fototipurilor întunecate, iar în acest stadiu fragmentarea fibrelor de colagen este asociată și cu un proces inflamator. Striurile mature – striae albae sunt de culoare alb perlat și sunt practic o cicatrice dermică vicioasă.

Tratamentul vergeturilor

Tratamentul vergeturilor reprezintă o provocare în dermatologie, mai ales în cazul vergeturilor mature, când procesul de cicatrizare este încheiat complet.

Preparatele topice (geluri de silicon, creme sau diverse produse care conțin retinol) s-au dovedit a avea o eficiență redusă, cu rezultate numai în cazul tratamentului vergeturilor recente.

În cazul vergeturilor mature, de elecție, tratamentul cu laser CO2 este cea mai bună alegere. Vorbim despre un tratament minim invaziv, cu rezultate remarcabile chiar și după numai 4 ședințe.

Laserul cu CO2 divizat permite specialistului să acționeze asupra leziunilor – unda laser ajunge adânc în derm provocând microcoloane de injurie controlată perpendiculare pe straturile pielii. Astfel, fibroblastele sunt activate, producția de noi fibre de colagen și elastină crește, iar pielea începe un proces corect de vindecare. Procedura se efectuează după aplicarea anterioară a unui anestezic topic sub formă de cremă, minimizând astfel disconfortul resimțit de pacient. Recuperarea este de scurtă durată, pielea poate fi ușor eritematoasă și acoperită cu scuame / cruste punctiforme timp de câteva zile (5-7 zile), fără a interfera cu desfășurarea activităților zilnice.

După procedură, se recomandă utilizarea produselor de epitelizare și fotoprotecție.

În general, este necesară o serie de 4-6 ședințe distanțate la o lună, pentru a obține rezultate optime, dar numărul de ședințe variază în funcție de particularitatea fiecărui pacient și va fi stabilit în urma consultației inițiale.

Majoritatea pacienților observă după finalizarea unei serii de tratamente îmbunătățiri de peste 80% în ceea ce privește aspectul vergeturilor și calitatea pielii.

www.skin-med.ro

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu