Foliculita este o afecțiune des întâlnită în rândul pacienților mei și se manifestă prin inflamarea foliculilor – formațiuni anatomice sub formă de saculeti care protejează rădăcină firelor de păr.
Adesea ignorată, aceasta poate avea un impact negativ asupra felului în care ne percepem corpul. Cel mai des ne putem confrunta cu foliculită pe zona picioarelor și tindem să evităm expunerea acestora din cauza aspectului inestetic. Soluția nu este aceaasta, deoarece foliculita se poate trata, însă este important să aflam mai multe despre cauzele apariției înainte să vorbim despre tratament.
Simptomele foliculitei
Foliculita este o afecțiune care evoluează și poate apărea în orice zonă a corpului, așa că este nevoie de o atenție sporită chiar și la apariția primelor pete roșiatice pe piele, primul simptom probabil al foliculitei.Printre simptomele pe care le putem recunoaște rapid se numără:
• fire de păr crescute sub piele;
• puncte roșii pe piele, care provoacă mâncărimi și chiar durere;
• aspect acneic al foliculilor piloși;
• iritații ale pielii în zona inghinală.
Foliculita se poate dezvolta pe orice zonă acoperită de păr, cel mai frecvent fiind afectate picioarele, axila și zona inghinală.
Epilarea cu ceară, cu epilatorul sau cu lama de ras afectează epidermul (primul strat al pielii), induce ocluzia foliculului pilos și favorizează pătrunderea bacteriilor de pe suprafața pielii la nivelul acestuia provocând, în final, o iritație ce se manifesta prin: eritem (roșeață), pustule, mâncărime, usturime, durere. Tratamentul formelor ușoare de foliculită constă în utilizarea unui dezinfectant local și aplicarea unei creme cu antibiotic. Însă, de cele mai multe ori epilarea cu laser este cea mai eficientă metodă de a scăpă definitive atât de pilozitatea nedorită care provoacă foliculita.
Ce este epilarea cu laser?
Epilarea cu laser presupune procesul de îndepărtare a firelor de păr prin expunerea la pulsații de lumină laser care țintesc foliculul pilos. Acest lucru distruge ireversibil foliculii de păr într-un procent semnificativ.
Epilare IPL vs epilare LASER
• Laserul cu lumină intens pulsatilă (IPL) are drept cromofori țintă atât melanina, cât și hemoglobina, cu lungime de undă neselectivă 500-1000 nm și absorbție la nivelul foliculilor piloși dermici, dar și la nivelul epidermului, cu risc de apariție a efectelor adverse.
• În schimb, tratamentele laser de ultimă generație (Soprano Ice Titanium) sunt adaptate profundității foliculilor piloși pentru a distruge marea majoritate a acestora, iar absorbția la nivelul epidermului este limitată, iar riscul de reacții adverse este minim, putând fi lucrat și pentru tegumentul bronzat și pentru firele deschise la culoare.
Exista riscuri?
Atunci când alegem să începem epilarea laser trebuie să avem în vedere alunițele prezente pe suprafața zonelor vizate. Acestea vot fi identificate, urmând să fie acoperite pe durata tratamentului.
Riscul de transformare al leziunilor se pune doar în momentul în care pielea tratată suferă arsuri post tratament. Efectele secundare sunt rare, printre acestea aflându-se eritemul, iritația sau modificările pigmentare, acestea fiind cele mai frecvente.
Beneficii epilare laser Soprano Ice Titanium
- Eliminarea firelor de păr în proporție de peste 95%
- Poate fi utilizat pentru orice zonă a feței și a corpului
- Datorită tehnologiei QUATRO și tehnologiei SHR putem lucra suprafețe mai mari în doar câteva minute
- Tratamente nedureroase datorită sistemului de răcire continuă ICE Plus™ și sistemului SHR
- Funcționează perfect pentru toate etniile și vârstele
- Tratament eficient pe toată durata anului, chiar și în cazul pielii bronzate
- Potrivit pentru toate tipurile de păr și piele
- Rezultate impresionante atât pentru bărbați cât și pentru femei