Găsirea echilibrului interior nu este o misiune simplă, însă presupune, înainte de toate, să te cunoşti foarte bine pe tine însăţi. Iar pentru asta, trebuie să începi să îţi acorzi mai multă atenţie în fiecare zi şi să îţi pui câteva întrebări-cheie: care sunt lucrurile care îmi plac? Ce îmi doresc cu adevărat? Cine vreau să fiu? De ce?
Aşadar, primul pas în obţinerea echilibrului interior este autocunoaşterea. Învaţă să ai mai multă grijă de tine, să te pui de fiecare dată pe primul plan, să îţi urmezi dorinţele şi pasiunile, indiferent de micile sau marile obstacole care ţi-ar putea ieşi în cale. Şi, poate cel mai important lucru, încearcă să nu fii prea dură cu tine. S-ar putea ca planurile să nu iasă întotdeauna aşa cum vrei, dar nu-i nimic: oricând este loc de mai bine! Nu lăsa nimic să îţi tulbure echilibrul şi încrederea în forţele proprii şi nu îţi abandona drumul pe care ai ales să mergi: perseverenţa este şi va rămâne singura cale către succes.
În plus, echilibrul constă într-un cumul de factori – de la oamenii din jurul nostru, la regimul alimentar pe care îl urmăm – de care ţinem cont mai mult sau mai puţin. De exemplu, alimentaţia poate influenţa atât felul în care arătăm, cât şi modul în care ne simţim. Din acest motiv, trebuie să încercăm să stăm cât mai departe de excese şi să jucăm cartea echilibrului chiar şi atunci când vine vorba de alimentaţia noastră. Ştim cu toţii cu zahărul în exces nu ne face bine, că alimentele bogate în grăsimi ne pot pune în pericol sănătatea şi multe alte reguli de genul acesta. Din acest motiv, oricât de aglomerat ar fi programul tău, incearca să îţi găseşti mereu un pic timp pentru a te asigura că faci cele mai bune alegeri în materie de alimentaţie. Să știm ce beneficii au alimentele, să facem alegeri după ce ne-am informat reprezintă cea mai bună investiţie în sănătatea ta.
La fel de important este şi sportul, care ne ajută să ne păstrăm echilibrul fizic şi psihic. Mişcarea constantă stimulează producerea dopaminei, substanţa responsabilă cu reglarea stărilor emoţionale, care ne induce o stare de bine. Sportul este vital pentru sănătatea noastră, mai ales în condiţiile în care am ajuns să ne petrecem prea mult timp în interior, ţintuiţi ore în şir în acelaşi scaun, în faţa aceluiaşi monitor. Iar exerciţiile fizice nu îţi garantează doar o siluetă armonioasă, ci şi o stare mult mai relaxată. Sportul te ajută să te linişteşti în momentele dificile, să scapi de stres, să fii mult mai creativă şi productivă. Iar această detaşare nu poate fi decât benefică pentru echilibrul tău interior.
Autocunoașterea este un proces care stabilește o legătură directă între tine și profunzimea funcțiilor mentale și fizice. Cum poți să ajungi la asta? Făcând schimbări mici, zi de zi, care să conducă la un stil de viață sănătos pe termen lung.