Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Tratamente eficiente pentru cicatricile post acnee

Tratamente eficiente pentru cicatricile post acnee

de blogamalia

Zilnic tratez pacienți care se confruntă cu acne sau cu cicatrici, aspectul estetic compromis fiind principala lor îngrijorare. Adevărul este că acneea trebuie tratată din timp, iar cicatricile ideal ar fi să poată fi prevenite. Însă daca acest lucru nu a fost posibil, este important să acționăm asupra lor cât mai repede.

Cele mai frecvente cicatrici la nivelul feței sunt cicatricile atrofice care pot avea diferite înfățișări, de la cicatrici mari, în formă de U, care au muchii ascuțite (Boxcar), la cicatrici înguste, în formă de V (Ice Pick) până la cele care sunt sub forma unor adâncituri sau depresiuni la nivelul pielii (Rolling).

Cum se pot înlătura cicatricile?

La acest capitol ne sunt de ajutor tehnicile și tehnologiile de care dispunem în prezent care ne ajuta să “ștergem” definitiv urmele lăsate de acnee și să restabilim tegumentul. Exista soluții chiar și pentru cicatricile vechi de zeci de ani. În cazul acestora se realizează un protocol de tratament care poate include terapii laser, injectabile minim invasive/mezoterapie, PRP, acid hialuronic sau peelinguri.

Tratament eficient pentru cicatrici

Tratamentul cicatricilor e de preferat să se înceapă după tratarea acneii și este individualizat, decizia terapeutică luandu-se în funcție de mai mulți factori: tipurile de cicatrici, severitatea lor, zona tratată, vechimea cicatricilor, fototipul cutanat, timpul de recuperare necesar. În orice situație ne-am aflat, cu tratamentul potrivit și multă răbdare, în special pentru cazurile vechi, deoarece e un proces de durată, se obțin rezultate foarte bune.

În prezent, “remodelarea” sau “resurfacing-ul” suprafeței pielii este cea mai folosită metodă de tratament și implică terapii laser (ablative și non-ablative, laserele fracționate, pulsed dye lasere), terapii minim invazive (mezoterapia/PRP, microneedlig) și peelinguri chimice.

 Lasere (ablative și non-ablative, laserele fracționate, pulsed dye lasere)
Tratamentele laser folosesc pulsuri de lumină cu diverse lungimi de undă care pot afecta pielea în mod diferit în funcție de tipul de laser. Injuria produsă de aceste fascicule de lumină duc la regenerarea pielii prin stimularea producției de colagen și reînnoire celulară.
Cele mai folosite lasere în tratamentul cicatricilor sunt laserele fracționate care nu afectează vizibil suprafața pielii producând microinjurii sub formă de „coloane” perpendiculare pe straturile pielii. Perioada de recuperare este de 3-5 zile. Se recomandă de obicei mai multe ședințe în funcție de rezultatele tratamentului la interval de 4-6 săptămani.

 Terapiile minim invazive precum mezoterapia/PRP sau microneedeling, ce presupun stimulare și microinjurie tegumentară. Se efectuează în cadrul unui protocol de tratament fiind necesare 4-5 sesiuni de tratament. Ubneori este necesar a se injecta acid hyaluronic pentru o volumizare ușoară și pentru a stimula regenerarea pielii.

 Peelingurile sunt extreme de utile ca parte a unor protocoale.

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu