Acasa Dermatologie si Estetica Medicala Rozaceea – o afecțiune care se poate trata!

Rozaceea – o afecțiune care se poate trata!

de blogamalia

De-a lungul vieții ne confruntăm cu tot felul de probleme de sănătate. Unele boli trec neobservate de către cei din jur, dar altele sunt că o ștampilă aplicată pe corp. Rozaceea este una dintre acestea. Ca să ne putem înțelege pielea mai bine, este necesar să aflăm de ce apare rozaceea, în ce situații se poate agrava dar și ce opțiuni de tratament există

Ce este rozaceea?

Rozaceea este o boală inflamatorie cronică și afectează aproximativ 16 milioane de persoane în SUA şi 45 de milioane în toată lumea. Adesea confundată cu acneea (şi tratată astfel), rozaceea poate cauza mici pustule roşii, piele uscată şi linii fine. Are perioade de agravare cu simptome care vin şi pleacă.

Este mai frecventă la femei, dar se manifestă și în cazul bărbaților, persoanele afectate fiind în general cele cu pielea deschisă la culoare. Este de reținut faptul că o dată cu trecerea timpului rozaceea se poate agrava dacă nu este tratată. 

De ce apare rozaceea?

Cauzele apariției rozaceei nu sunt pe deplin cunoscute, însă putem lua în calcul următorii factori:

·         Genetic;

·         Vascular;

·         Infecțios;

·         Factorii de mediu: expunerea la soare, frig sau vânt, alimentele condimentate sau fierbinți, efortul fizic intens, schimbările bruște de temperatură;

·         Alți factori agravanți: stresul, fumatul, unele medicamente (corticoizi), utilizarea unor produse dermatosocmetice pe bază de uleiuri sau care conțîn alcool.

Cum se manifestă rozaceea?

Rozaceea are mai multe stadii clinice, eritemul tranzitor fiind prima manifestare a rozaceei. Acesta se manifestă sub formă de roseata ce afectează zona centrală a feței (obraji și nas).

Rozaceea poate apărea sub diverse forme, printre care se numără eritemul care persistă mai mult de 3 luni și este însoțit de apariția de telangiectazii (vase de sânge dilatate, de culoare roșie) sau există cazuri în care pe zonele de eritem pot apărea papule și pustule, porii fiind dilatați, iar pielea poate prezenta o ușoară descuamare.

Spre deosebire de acnee, în rozacee nu întâlnim comedoane (punctele negre), iar leziunile se vindecă fără cicatrici.

Cum se tratează rozaceea ?

Rozacea are un important impact negativ asupra calității vieții, însă vestea bună este că o putem trata cu ajutorul tehnologiilor de ultima oră.

În acest caz, ideal este tratamentul cu laserul Vbeam Pulsed Dye Laser – dispozitiv folosit de peste 15 ani în tratarea diferitelor afecțiuni vasculare, bucurându-se de rezultate spectaculoase chiar de la prima ședință. Este important de reținut faptul că acest tip de laser nu “iradiază” și nu provoacă arsuri.

Procedura nu este dureroasă (disconfortul este minim sau absent), durează în medie câteva minute și nu necesită pregătire anterioară a pacientului. În funcție de nevoile fiecărui pacient, numărul de ședințe poate varia

Recomandări generale de îngrijire :

·         Utilizarea cremelor de protecție solară UVA+UVB cu filtru mineral și SPF>30.

·         Geluri de curățare blânde, ce nu conțîn săpun. Clătirea feței se va face întotdeauna cu apă călduță (nu fierbinte!)

·         Utilizarea unor creme hidratante special concepute pentru tenul sensibil

·         A se evita soluțiile de curățare astringențe sau cele care conțîn alcool, precum și produsele de gomaj.

·         Se recomandă evitarea produselor de machiaj rezistent la apă (waterproof), ce sunt dificil de înlăturat

·         Se recomandă evitarea produselor ce conțîn alcool, camfor, mentol, parfum și ulei de eucalipt

·         Se recomandă evitarea factorilor de externi precum: condiții climatice extreme (căldura excesivă, vântul puternic), alimentele condimentate sau fierbinți, efortul fizic intens, saună, etc.

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu