Acasa Business SMART Targets

SMART Targets

de Amalia

Instrumente de Business. Pentru marea majoritate reprezintă, asemeni KPI, instrumente de lucru și monitorizare business. Pot fi extinse și în viața emoțională?  V-ați gandit sa va construiti starea de fericire? Asemeni unui proiect, fixand obiective specifice, foarte clare, pe care să le urmărim în timp. Suntem singurii determinanți ai stării noastre de bine. Fericirea, pentru fiecare dintre noi, este o alegere. Cum poți planifica obiective SMART în viața emoțională, adiacent cele profesionale? Dr. Tim Sharp, recunoscut Dr. Happy, este cel care a vorbit despre fericire, determinanți și modalități de a atinge starea personală de fericire, incluzand in descriere acronimul SMART.

De ce SMART? Nu pentru a combate STUPID, ci pentru a utiliza, asemeni descrierii din Business, cu care suntem familiarizați,  descrierea Obiectivelor fixate. Dacă nu știi unde vrei să ajungi, nu vei ști niciodată cand sau dacă ai ajuns acolo. Acestea trebuie să fie Specifice, să le numim explicit, cu cat sunt mai explicite, cu atat sunt mai probabil de a fi înfăptuite. Trebuie să fie atat de specifice și în detaliu precum explicați unui copil sau unui extraterestru poate, cu cele mai mici detalii incluse. În plus, acestea trebuiesc exprimate pozitiv, fără a atașa NU în context, ba mai mult, cu entuziasm! De ce? Spre exemplu, dacă vreți să pierdeți cateva kilograme, obiectivul este să poți manca sănătos și sa poti practica efort fizic pentru a menține starea de sănătate. M (Measurable), obiectivele trebuie să fie măsurabile, cu acuratețe. Pshilogii au descris o serie de formulare pentru a descrie starea de fericire, insă cel mai simplu este să poți răspunde cu DA sau NU la întrebarea: Te simți fericit?  Sau să răspunzi pe o scară de la 1-10 la întrebarea Cum te simți acum? Tu ești cel care stabilește ce și cum vrei să măsori, dacă specificitatea este descrisă corect, este foarte ușor să le măsori în timp. Obiectivele trebuie să fie A(Achivable) atinse. Reflectă dacă le poți atinge, în timp, cu perseverență și dacă sunt ceea ce te împlinește în starea de fericire. O altă întrebare – Sunt aceste obiective R(Relevant) relevante pentru tine?  Sunt cu adevarat ale tale? Aduc bucurie și însemnătate în viața ta? Răspund dorințelor și valorilor tale, fără influența societății sau a celor din jur?  Integrarea societății sau a prietenilor o putem utiliza  doar conform structurii noastre emoționale și personale. În cele din urmă, obiectivele trebuie să fie datate în unitatea de timp T(time).

Trebuie să creați un start și un timp de sfarșit, să fixați deadline pentru obiectivul propus. Spre exemplu dacă vă doriți să renunțați la fumat și descrieți acest obiect în detaliu, fixați-vă o perioadă de timp pentru a reuși.  Atunci cand știm ce ne dorim, in detaliu, avem cele mai mari șanse de reușită. Și, poate cel mai important, este să desfășurăm aceste acțiuni cu entuziasm și bucurie.  Nu uitați, fericirea este o alegere!

www.skin-med.ro

Posibil să-ți placă și aceste articole

Lasa un comentariu