Oricât de neplăcute ar fi, coşurile de pe faţă măcar vin şi trec. Punctele negre, însă, foarte greu se dau duse. Ce sunt, de ce apar, cum se formează şi ce soluţii are medicina împotriva lor ne explică dermatologul Amalia Anghel.
„Punctele negre sunt depuneri de murdărie, celule moarte şi sebum la nivelul orificiilor glandelor sebacee, care se oxidează şi se înnegresc prin interacţiunea cu lumina. Apar cu precădere la persoanele cu ten acneic şi pori dilataţi, în zona T, adică pe nas, frunte şi bărbie. Cauza o reprezintă lipsa unui ritual corect de îngrijire a pielii, aplicarea de cosmetice sau soluţii comedogenice, care conţin uleiuri”, explică medicul.
Practic, vorbim despre nişte pori înfundaţi, pe fondul unui exces de sebum. Nu are legătură cu „lipsa igienei”. Dimpotrivă, spălatul pielii excesiv, cu soluţii de curăţare, poate irita şi agrava inflamaţia. În leziunile create se vor adăposti bacteriile, pielea poate produce şi mai mult sebum, ca mijloc de protecţie, intrându-se, astfel, într-un cerc vicios. Dr Amalia Anghel, medic primar dermatologie-venerologie, recomandă spălarea tenului cu un gel delicat de curăţare de maximum două ori pe zi.
„Putem folosi o dată pe săptămână un gel cu acţiune exfoliantă sau şerveţele antiseboreice, completând rutina zilnică, care are rolul de îndepărtare a stratului superficial al epidermului”, spune specialistul. Storsul coşurilor nu e o soluţie. Rişti atât suprainfectarea locului şi înmulţirea bacteriilor, cât şi cicatrici.
Citește articol complet pe click.ro